U trendu

Kasni reforma javnih preduzeća

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon današnjeg sastanka s delagacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) da Srbija kasni sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i reformom javnih preduzeća, ali su dobri rezultati ostvareni u privrednom rastu i punjenju budžeta.

Premijer se danas u Beogradu sastao s delegacijom MMF-om koju predvodi Džems Ruf, a teme su bile sprovodjenje aranžmana, što je priprema za novu kontrolu Fonda u junu, posle formiranja nove vlade.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije premijer je naveo da će MMF promeniti procenu privrednog rasta sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu i da iduće godine treba očekivati rast od oko četiri procenta, što će biti najviše u Evropi.  

„Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onoga što je najznačajnije za Srbiju, onoga zbog čega smo tražili podršku gradjana Srbije. Rezultati fiskalni su dobri, stanje u budžetu je odlično, prihodi rastu zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti već na 2,3 odsto. Moramo da dalje smanjujemo rashode i rizike“, rekao je Vučić.

On je dodao da je s delegacijom MMF-a razgovarao i o velikim preduzećima  –  „Petrohemiji“, RTB Bor, „Resavici“, gde, kako je napomenuo, postoje veliki rizici. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.