U trendu

Kazahstan o zahtevu Srbije za izvoz 5.000 automobila

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić sastao se danas sa premijerom Kazahstana Karimom Masimovim kome je ponovo izneo zahtev za izvozom 5.000 automobila proizvedenih u Srbiji na tržište Carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije.

„Kazahstan je do sada bio jedina zemlja koja se tome protivila jer su hteli da zaštite domaću proizvodnju. Premijer Kazahstana nam je obećao da će još jednom razmotriti taj zahtev i učiniti sve što može da odluka ove zemlje bude pozitivna“, rekao je Ljajić nakon sastanka sa Masimovim u Astani.

On je, kako saopštilo Ministarstvo trgovine, istakao da je za Srbiju trenutno najbitnije to što se to pitanje ponovo „vratilo za pregovarački sto“ u razgovorima o ekonomskim odnosima izmedju dve zemlje.

Ljajić je sa premijerom Kazahstana razgovarao i o formiranju zajedničkih preduzeća, posebno u oblasti poljoprivrede i farmaceutske industrije, imajući u vidu interes i jedne i druge strane i komplementarnost privreda obe zemlje u tim sektorima.

„Mi smo zainteresovani i da se naša gradjevinska operativa vrati na tržište Kazahstana na kome će biti mnogo više prisutna nego do sada, odnosno da naše gradjevinske firme dodju ovde i razgovaraju o mogućnosti da učestvuju na tenderima u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata“, rekao je potpredsednik Vlade.

Ljajić je izrazio uverenje da će poseta delegacije Srbije Kazahstanu predstavljati dobar uvod u predstojeću posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji, kao i posetu predsednika Kazahstana Srbiji u junu.

Tokom boravka u Astani Ljajić se sastao i sa ministrom ekonomije Kazahstana Jerbolatom Dosajevim i ministrom investicija i razvoja Asetom Isekeševim.

U delegaciji Srbije bili su i generalni direktor HIP Petrohemija Pančevo Velimir Unković, generalni direktor MSK Kikinda Mirko Latinović i zamenik direktora HIP Azotara Pančevo Miljan Đurović, koji su sa partnerskim kompanijama iz Kazahstana razgovarali o mogućnostima učešća kazahstanskih firmi u revitalizaciji petrohemijskog kompleksa u Srbiji.

 

 

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar