U trendu

Kazna za utajivače poreza – trostruki iznos duga

Britanija će kažnjavati utajivače poreza globom u trostrukoj vrednosti iznosa novca koji duguju, prema strožim merama kaznene politike predloženim danas, izveštava agencija „Blumberg“.

Poreski organi Ujedinjenog Kraljevstva će počev od oktobra dobijati nove podatke o ofšor računima otvorenim u regionima pod britanskom krunom i prekomorskim teritorijama, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici vlade.

„Ovo je novi element u borbi protiv utaje i vreme je da svako ko izbegava porez učini pravu stvar i plati ono što duguje“, rekla je državni sekretar u Ministarstvu finansija DŽejn Elison.

„Svaki peni poreza koji ljudi izbegavaju lišava naš javni sektor preko potrebnih sredstava i zato smo fokusirani na naplatu svih poreza koji dospevaju“, dodala je ona.

Premijerka Tereza Mej je rešavanje korporativnog i individualnog izbegavanja plaćanja poreza i utaje postavila kao okosnicu svog plana „izgradnje države koja je u službi svih“, obećavši da će nastaviti sa naporima svog prethodnika, Dejvida Kamerona.

Širom zemlje čuju se kritički tonovi da je britanski poreski zakon previše blag prema multinacionalnim kompanijama, a čak su i Kameronove poreske obaveze podvrgnute istrazi ranije ove godine, nakon curenja takozvanih Panamskih papira, podseća „Blumberg“.

„Meni nije važno da li ste Amazon, Gugl i Starbaks, imate obavezu da nešto vratite, imate dug prema svojim sugrađanima, imate odgovornost da platite porez“, poručila je Mej u govoru 11. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.