U trendu

Kolektivno pregovaranje da bude deo zakona

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak kazao je danas da je najveća zamerka sindikata na Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru to što nije precizirano kolektivno pregovaranje.

„Predlagač zakona kao da je hteo da na sve načine izbegne kolektivno pregovaranje, koje je važan deo Zakona o radu“, kazao je Čanak agenciji Beta.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu usaglašeni stavovi o Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru, a do naredne sednice, zakazane za 8. januara, radna grupa treba da  usaglasi stavove o spornim pitanjima.

Prema rečima Čanka, svi zaposleni u javnom sektoru se, kako je predloženo, tretiraju na isti način, „kao da su jedna porodica, iako u tom sektoru postoje najmanje tri grupe čiji su interesi različiti“.

On je upozorio da, ukoliko se ne bi zakonom o platama definisalo pravo zaposlenih na kolektivno pregovaranje, taj zakon ne bi bio sprovodljiv, odnosno zaposleni bi pokretali brojne sudske sporove.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković izjavio je agenciji Beta da to udruženje nema značajnije primedbe na predložene propise o platama u javnom sekoru, osim da treba konsultovati socijalne partnere i kod donošenja osnovice za obračun plata u pokrajini i lokalnoj samoupravi.

„Na današnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta stavovi su bili dosta neusaglašeni i teško je proceniti da li će doći do dogovora“, rekao je Atanacković koji je predsedavajući Saveta.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade, reprezentatitvnih sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave danas je najavila da će zakon o platama u javnom sektoru, koje je preložilo njeno ministarstvo, biti usvojen do kraja januara. Tim zakona biće uredjeni platni razredi, katalog radnih mesta i jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor.

Ona je kazala da će od februara u javnom sektoru, izuzimajući funkcionere, najmanja plata biti 22.000, a najviša 165.000 dinara.

Udovički je rekla da sindikati imaju primedbe na predloženi zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, i da je predvidjeno da ne bude ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već da se prelazak u viši platni razred može očekivati ako se dobro obavlja posao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.