U trendu

Koliko je rizična kupovina preko interneta?

Iako je u poslednje vreme preko Interneta vidno lakši način kupovine garderobe, jer se sve završava uz samo par klikova, građani su slabo zaštićeni ukoliko roba koju poruče nije odgovarajuća, upozoravaju organizacije za zaštitu potrošača.

Društvene mreže poput Fejsbuka i Tvitera nude vam da obnovite svoju garderobu. Ona se često reklamira kao firmirana, a cena je znatno niža nego u ovlašćenim buticima. Pogodnost je i što stiže na kućnu adresu, ali ušteda vremena na isprobavanje odeće, često ide na uštrb novca.

Statistički podaci pokazuju da 50 odsto prodaje putem interneta predstavlja prodaju odevnih predmeta. Međutim, u organizaciji potrošača Srbije kažu da su česte žalbe građana na to da je roba koju su poručili putem društvenih mreža daleko lošijeg kvaliteta od onog koji je reklamiran. Organizacija u tom slučaju može slabo da zaštiti potrošača kojem jedino preostaje da podnese privatnu tužbu protiv fizičkog lica koji je preko društvene mreže prodavao robu.

„Nažalost koliko smo upućeni od strane potrošača pokušaj kontaktiranja takvih prodavaca i postizanja nekog dogovora uglavnom ne urodi plodom, oni prosto znaju da neke sankcije ne postoje i na neki način bahato se ponašaju u tom slučaju, ne žele da izađu u susret, da li da vrate novac, da zamene robu, uglavnom odbijaju da to rade“, kažu iz Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije.

Pravilo kupovine preko društvenih mreža isto je kao i u realnom životu, ako je ponuda previše dobra da bi bila istinita, onda to verovatno i jeste. U Ministarstvu trgovine savetuju građane da kupuju kod prodavaca koji na Fejsbuku ostavljaju poslovne podatke, kao što su adresa, telefon i PIB. U suprotnom potrošači rizikuju to da kupe neispravnu robu, a pošto nemaju račun ili drugi dokaz o kupovini, ni zakonski nisu zaštićeni, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar