U trendu

Koliko Trepča duguje poveriocima?

Registrovana potraživanja od Trepče od strane srpskih kompanija, banaka i ostalih komitenata u Kosovskoj Agenciji za privatizaciju iznose oko 350 miliona evra, rečeno je danas Tanjugu u “Trepči Sever”.

Na spisku inostranih poverilaca Trepče nalaze se “Mytilineos Holding S. A” iz Grcke, dve kompanije iz Bugarske: “Tera 90” i “Šindo”, kao i jedna kompanija iz Francuske: “SCMM”.

“Registrovanih potraživanja od strane srpskih kompanija, banaka i ostalih komitenata u Kosovskoj Agenciji za privatizaciju iznose oko 350. 000. 000 evra,” kažu u “Trepči ”.

Zahtev sudije prvostepene komisije Specijalnog veća Vrhovnog suda iz Euleksa da se poništi Zakon o „Trepči“ – jer je neustavan iz dva razloga, a oba su zasnovana na osnovim ustavom zaštićenim pravima koja garantuju imovinu – otvara mogućnost „lančane reakcije“ i pokretanja sudskih postupaka od strane akcionara i poverilaca „Trepce“ protiv kosovske vlade.

„Srpski politicki predstavnici ocekuju da se povodom ovog zakona oglase i druge instance koje u svojim timovima imaju ljude koji imaju naucni i moralni integritet, i da traže od ustavnog suda da zakon proglase neustavnim“, poručuje šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simic.

Mnogi od poverilaca već iz prethodnog perioda imaju presude donešene od sudova u Republici Srbiji, ali zbog poznatih okolnosti nisu sprovodive, sa druge strane postoji akt o moratorijumu na dugove „Trepče“ koji je donešen još za vreme UNMIK administracije, kažu u ovom preduzeću.

Trpčini najveći poverioci su: “Elektroprivreda Srbije”, “Jugobanka A. D. Beograd” u stečaju, “Jugobanka A.D. Kosovska Mitrovica”, “Narodna banka Srbije”, “Železnice Srbije”, “Beobanka A.D. Beograd” u stečaju, “Naftna industrija Srbije” i “DDOR Novi Sad”.

Zakon o Trepči, koji je na snagu stupio pre nekoliko dana, predviđa oduzimanje vredne imovine od Trepče i prebacuje je bez ikakve naknade na tek oformljeno akcionarsko društvo, u kome je 80 odsto akcija u vlasništvu Kosova, a 20 odsto u privatnom vlasništvu.

Akcionarsko društvo, prema zakonu, ne preuzima obaveze Trepče niti garantuje za njih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.