U trendu

Komercijalna banka jača tržišnu poziciju uoči privatizacije

Komercijalna banka je spremna za privatizaciju i čini sve da u pripremi tog postupka ojača svoju tržišnu poziciju, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj.

On je agenciji Beta rekao da su svi akcionari te banke u kojoj je država najveći vlasnik saglasni sa privatizacijom, ali da se još čeka koji model prodaje će predložiti privatizacioni savetnik.

Krulj nije želeo da komentariše pisanje medija da Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije.

Po njegovim rečima, najvažnije je da ta banka nastavi da povećava svoj tržišni udeo i da u poslovanju sa privredom postigne lidersku poziciju kakvu ima u poslovanju sa stanovništvom.

„Očekujemo da u što kraćem roku privatizacioni savetnik predloži najbolji model prodaje Komercijalne banke sa kojim treba da se saglase akcionari banke i da taj postupak bude uspešno sproveden“, rekao je Krulj.

U Komercijalnoj banci država ima udeo od 41,74 odsto, a drugi najveći akcionar je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa udelom od 24,43 odsto.

Banka ima adekvatnost kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije od 12 procenata.

Komercijalna banka je rekorder po štednji gradjana koja je dostigla 1,59 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.