U trendu

Komisija uslovno odobrila Sunoku preuzimanje šećerana

Komisija za zaštitu konkurencije uslovno je odobrila šećerani Sunoko koja posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, da preuzme šećerane Star šećer u Senti i Fabriku šećera TE-TO Senta.

Kako se navodi u saopštenju, savet Komisije za zaštitu konkurencije juče je doneo to rešenje, jer je konstatovano da će sprovodjenjem te koncentracije doći do jačanja dominantnog položaja Sunoka, pre svega na tržištima proizvodnje i prodaje šećera u Srbiji.

„Iz tog razloga, sprovodjenje ove koncentracije je moglo da bude odobreno samo uz odredjene uslove koji su propisani rešenjem. Komisija za zaštitu konkurencije smatra da se utvrdjivanjem mera ponašanja u odnosu na Sunoko, obezbedjuje sprečavanje potencijalno negativnih efekata te koncentracije“, piše u saopštenju.

Naloženo je da se Komisija obavezno redovno izveštava da bi se očuvala tržišna struktura i ostanak svih proizvodnih kapaciteta na tržištu šećera, ali i transparentno praćenje nivoa, promene cena šećera na tržištu, unapredjenje transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima, kao i puno informisanje Komisije o nivou i vrsti investicija koje će se realizovati u TE-TO Senta sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti.

Takodje je naloženo redovno izveštavanje o preradjenoj šećernoj repi i proizvedenom šećeru i to pojedinačno za svaku od šećerana u vlasništvu Sunoka, a Sunoko ima obavezu da prethodno javno oglasi prodaju vlasničkog kapitala ili imovine šećerane u slučaju likvidacije ili odluke koja za posledicu ima trajno zatvaranje neke od šećerana pod njegovom kontrolom.

Sunoko ima i obavezu izveštavanja o cenama, o nastalim promenama cene šećera posebno za tržište Srbije, EU, CEFTA i eventualno treća tržišta, kao i da najkasnije u roku od šest meseci dostavi Komisiji za zaštitu konkurencije dokument kojim definiše svoju politiku prodaje šećera prema domaćim kupcima.

Obavezno je i izveštavanje o eventualnim izmenama važećih ugovora Fabrike šećera TE-TO Senta sa kupcima, a kako se u saopštenju dodaje, naložene mere primenjivaće se do ukidanja carina i prelevmana na uvoz šećera u Srbiju, najduže u narednih pet godina od pravnosnažnosti rešenja Komisije.

„Propisani uslovi, rokovi i način praćenja njihovog izvršavanja, treba da otklone zabrinutost Komisije u pogledu obezbedjivanja efikasne zaštite konkurencije, kroz očuvanje proizvodnih kapaciteta, realizaciju planiranih investicija kojima se postiže veća proizvodna efikasnost i time niža cena šećera, zatim kroz transparentnu politiku prodaje (rabatna politika) i politiku cena (intenzitet i uzroci promena cena)“, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je prilikom odredjivanja uslova pod kojima je odobrena koncentracija, Komisija za zaštitu konkurencije imala u vidu i mišljenja i stavove o efektima koncentracije koje su u toku postupka izneli ostali učesnici na tržištu, a naročito industrijski kupci, kao i finansijski položaj fabrike TE-TO Senta.

Kompanija Sunoko kupila je šećeranu u Senti koja je do tada bila i vlasništvu italijanske firme Star, a za tu kupovinu potrebno je i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Sunoko ima tri fabrike u Srbiji  –  u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, i najveći je domaći proizvodjač i izvoznik šećera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.