U trendu

Komisija za zaštitu konkurencije traži izmene Predloga zakon o ulaganjima

Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da je „duboko zabrinuta“ zbog pojedinih odredbi Predloga zakona o ulaganjima čija primena bi mogla da ugrozi, ili čak i onemoguće sprovođenje njenih nadležnosti.

U amandmanima koje je na predloženi zakon Komisija dostavila Skupštini Srbije ukazano je bi primena takvih zakonskih rešenje imala negativne efekte ne samo na sprovodjenje Zakona o zaštiti konkurencije već i na interese ulagača.

Komisija je istakla da su Zakonom o zaštiti konkurencije utvrdjeni rokove u kojima je Komisija dužna da postupa i oni se ne mogu menjati ni zakonom o ulaganjima ni bilo kojim drugim zakonom.

Kako je ocenjeno, primena odredbe Predloga zakona o ulaganjima, koja Komisiji nalaže hitnost u postupanju po zahtevima ulagača, značila bi povredu Zakona o zaštiti konkurencije, koji je „leks specijalis“, ali bi mogla i da ugrozi kvalitet postupaka koje vodi Komisija.

„Svi učesnici na tržištu, posebno kada je u pitanju materija prava konkurencije i njene zaštite, moraju da imaju obezbeđeno pravo na jednak tretman pred Komisijom, jer bi u suprotnom bili ugroženi ne samo ciljevi Zakona o ulaganjima, već i ciljevi Zakona o ulaganjima“, upozorio je Savet Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je uložila amandman i na odredbe Predloga zakona o ulaganjima kojima se budućoj Razvojnoj agenciji Srbije daju ovlašćenja da preduzima mere ako ulagač nije zadovoljan postupanjem Komisije.

Od primene te odredbe su izuzeti postupci za koje je nadležna Narodna banka Srbije, pa Komisija traži takvo uzuzeće i za postupke koje ona vodi.

Komisija smatra da svi ulagači treba da imaju isti tretman kako ne bi napuštali tržište Srbije zbog toga što su njihova prava ugrožena ili „manje vredna“.

O Predlogu zakona o ulaganjima završena je rasprava u Skupštini Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar