U trendu

Kopač: Srbija je prva uvela energetski paket Evropske unije

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač izjavio je da se energetska politika u Srbiji, kao članice Energetske zajednice, sve više određuje u skladu sa zajedničkom energetskom politikom EU, za koju je ocenio da nije statična. Istakao je da je Srbija prva zemlja Energetske zajednice prenela u svoje zakonodavstvo Treći energetski paket EU.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice ističe da Srbija već u ovoj fazi integracija može da malo utiče na evropske politike u toj oblasti, kao i da će zadržati suverenitet u nekim pitanjima, poput energetskog miksa.

Kopač je rekao da postoji teoretska mogućnost da se usvajaju propisi koji će odmah važiti za 28 članica EU i još osam članica Energetske zajednice, a prvi takav akt mogao bi biti donet sledeće godine na osnovu primedbi Srbije u vezi sa sigurnim snabdevanjem gasom.

„To će biti nešto veliko jer će pokazati kako funkcioniše panevropski energetski prostor“, rekao je on.

Kopač je rekao da u Evropskoj uniji članice zadržavaju pravo da odlučuju o nekim pitanjima u energetici, poput energetskog miksa, odnosno izvora energije, i dodao da će to tako i ostati.

On je, međutim, podsetio i da se sve to mora uklopiti u opšte ciljeve EU o povećanju udela obnovljivih izvora energije, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i uštedi energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar