U trendu

Korupcija, sajber kriminal i migraciona kriza utiču na rejting Srbije

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) danas je saopštila da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja na koji najviše utiču korupcija, sajber kriminal i migraciona kriza.

U regionu najbolji rejting imaju Slovenija, Hrvatska i Rumunija (DB3 ), zatim Bugarska, Madjarska, Albanija i Makedonija, dok Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5), a niži rejting ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Analitičari Dan i Bredstrita su procenili da je korupcija i dalje prisutna u većem delu državnog aparata u Srbiji, državnoj upravi, prometu i policiji.

„Strani investitori suočavaju se sa problemima prilikom prijavljivanja na tendere kao i pri podnošenju zahteva za licence i dozvole. Ishod sudskih postupaka je takodje neizvestan“, navodi se u saopštenju te bonitetske kuće.

Ukazano je da je, prema podacima policije, sajber kriminal porastao za 50 odsto u 2015. godini, što predstavlja značajan rizik za kompanije koje posluju u Srbiji, pogotovo pri kupovini preko interneta.

„Na rejting Srbije utiče i migraciona kriza koja se tokom vremena produbljuje i utiče na poslovanje“, navodi se u izveštaju Dan i Bredstrita.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 170 godina, a u Srbiji i Crnoj Gori je od 2006. godine zastupa kompanija Rejting (Rating).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.