U trendu

Kraj 15-godiĆĄnje „zlatne ere“ za australijske banke?

Posle gotovo 20 godina rasta, podrĆŸanog bumom u rudarskom i u sektoru nekretnina, australijske banke su sada suočene sa brojnim izazovima sa kojima moraju da se uhvate u koĆĄtac ili će u suprotnom izgubiti bitku protiv jake konkurencije, ocenjuje konsultantska kompanija KPMG.

Četiri najveće australijske banke su, kako prenosi Gardijan, suočene sa sve većim rizikom od sunovrata njihovog profita, i opasnoơću od skoka troơkova koji bi mogli da rezultiraju obaranjem dividendi ili zatvaranjem bankarskih ogranaka u predstojećim godinama, upozorava se u izveơtaju KPMG-a.

Druga najveća australijska banka Vestpek je objavila ove sedmice da je evidentirala rast profita, dok su proơle nedelje joơ dve australijske banke NAB i ANZ prijavile skok zarada. Vestpek banka je, međutim, upozorila da će usporavanje u oblasti odobravanja hipotekarnih kredita ugroziti njen bilans stanja.

Uprkos boljim poslovnim rezultatima, akcije četiri vodeće banke su na početku nedelje znatno pale, ĆĄto je australijski list „Ostrelijen fajnenĆĄel rivju“ nazvao krajem 15-godiĆĄnje „zlatne ere“ za banke.

Prema izveơtaju KPMG-a, vodeće australijske banke su u periodu 2014/2015. godine imale zajedničku gotovinsku zaradu od 30 milijardi dolara, ơto je za 5,4 odsto viơe u odnosu na godinu dana ranije.

Međutim, njihova stopa prinosa na sopstveni kapital pala je sa 15,5 odsto na 15,0 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je neto kamatna marĆŸa, kao razlika između kamatnih prihoda i rashoda, takođe pala na rekordan minimum od 2,02 odsto sa proĆĄlogodiĆĄnjih 2,07 odsto, navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar