U trendu

Krajem meseca detalji o povećanju plata i penzija

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je nakon sastanaka srpske delegacije sa čelnim ljudima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Limi, da će se tačan procenat za koji će plate i penzije biti povećane znati nakon precizne analize koja će se raditi kada Misija MMF-a krajem oktobra dođe u Srbiju.

“Razgovaramo o tome da li će to biti u procentima, ili će biti kombinacija procenata i jednokratne pomoći. To su sve nijanse o kojima će biti reči u okviru treće revizije MMF-a koja počinje krajem meseca”, rekao je Vujović u Limi, rezimirajući utiske nakon niza sastanaka u okviru tradicionalnih jesenjih godišnjih susreta MMF-a i Svetske banke.

Ministar je rekao da će Misija MMF povodom treće revizija trogodišnjeg “stend baj” aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,2 milijarde evra, koji je Srbija početkom godine zaključila sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, doći u Beograd 28. oktobra, gde će boraviti u naredne dve sedmice.

Vujović je istakao da je sada izuzetno važno što je MMF prihvatio i saglasio se sa idejom da se uradi parcijalno povećanje plata i penzija, posebno zato što je tradicionalna struja unutar te institucije bila protiv, dodajući da će najavljeno povećanje prihoda biti apsolutno za one kategorije građana kojima primanja nikada nisu ni umanjena, a to su oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara.

“Za one kojima penzija ili plata ne prelazi 25.000 dinara to će biti apsolutno povećanje, a za sve ostale, delimična kompenzacija smanjenja”, objasnio je ministar finansija.

Vujović je naveo da se nada da će do kraja godine, sve što bude dogovoreno prilikom treće revizije aranžmana, biti usvojeno i na sastanku Borda direktora MMF-a, koji je planiran da se održi najverovatnije pre katoličkog Božića.

Prema njegovim rečima, najvažnije je pokazati MMF-u da postoji fiskalni prostor za ovakvo povećanje, odnosno da je odnos prihoda i rashoda u budžetu takav da deficit može da bude održiv, kao i da trogodišnji cilj može da bude ostvaren.

“Smatram da neće biti problema da dokažemo da fiskalni prostor za povećanje primanja postoji, a koliko će to tačno biti, to će zavisiti od precizne analize koju ćemo raditi krajem oktobra i početkom novembra kada Misija MMF-a dođe u Beograd”, rekao je Vujović Tanjugu.

On je istakao da su fiskalni rezultati veoma dobri, te da ih Vlada Srbije ostvaruje sa velikom marginom, što onda ostavlja neophodan prostor za korekciju primanja. Takav rezultat je, kako je naveo, pohvalio i sam vrh MMF-a.

Upitan da li će zbog korekcije plata i penzija biti povećana i stopa PDV-a, ministar tvrdi da to nije u planu, te da je cilj da stopa PDV-a ostane ista, ali da se poboljša naplata.

“Ta opcija je navedena u pismu MMF-u samo za slučaj krajnje nužde. Ali naši rezultati su takvi da u ovim uslovima do toga ne može da dođe. Ne očekujem, i nije realno da povećavamo stopu PDV-a, jer imamo druge mere kojima planiramo da povećamo prihode i smanjimo rashode u budžetu”, zaključio je Vujović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)