U trendu

Krugman: Grci treba da zaokruže „ne“ na referendumu

Grci bi trebalo da zaokruže „ne“ na referendumu u nedelju, a grčka vlada trebalo bi da bude spremna, ako to bude neophodno, da napusti evro, poručio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman.

„Da biste razumeli zašto ovo kažem, treba da shvatite da je mnogo toga – ne sve, ali mnogo toga – od onoga što ste čuli o grčkom rasipništvu i neodgovornosti pogrešno“, napisao je Krugman u kolumni za „Njujork tajms“.

Krugman smatra da bi za Grke napuštanje evra bilo bolje nego ostanak na mrtvoj tački kao poslednjih pet godina, kao i da bi glasanje za nastavak saradnje s kreditorima, gotovo sigurno značilo pad vlade Aleksisa Ciprasa.

Krugman je ocenio da izlazak Grčke iz evrozone uopšte nije tako strašan kao što ga neki prikazuju i da je to mnogo bolje nego ostanak u istom sistemu.

On je napisao i da je već izvesno vreme očigledno da je kreiranje evra bila užasna greška.

Krugman piše i da Evropa nikad nije imala preduslove za uspešnu zajedničku valutu, a da je njeno napuštanje mnogo teža odluka nego da se u nju nikad ne uđe.

„Situacija u Grčkoj je sada došla do, kako izgleda, tačke bez povratka. Banke su privremeno zatvorene, a vlada je uvela kontrolu kapitala – ograničenja za protok fondova van zemlje. To izgleda kao da će vlada uskoro početi da isplaćuje penzije i plate priznanicama, zapravo stvarajući paralelnu valutu. A sledeće nedelje biće održan referendum da li da se prihvate zahtevi „trojke“ – za još mera štednje“, napisao je Krugman i dodao da se nada da će „Grci glasati ispravno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)