U trendu

Leče se posledice, a ne uzrok nenaplativih kredita

Strategijom za rešavanje problematičnih kredita, koju je usvojila Vlada Srbije, pokušava se sprečiti dalji rast takvih bankarskih pozajmica i eventulano smanjiti njihov iznos, ali trajno rešenje bi bilo da se leče uzroci, koji su u privredi, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

„Nenaplativi krediti su najveći problem bankarskog sektora, a oni su ogledalo naše ekonomije. Vlada u saradnji sa Narodnom bankom Srbije pokušava da uradi ono što je moguće, kako se ne bi dalje uvećavali problematični krediti, ali je za taj problem najbolje rešenje ozdravljenje privrede“, kazao je Dugalić na konferenciji za novinare.

On je dodao da banke otpisuju deo problematičnih kredita, delom ih reprogramiraju i refinansiraju, a prava pomoć vlade bile bi poreske olakšice.

Prodaja problematičnih kredita privrede, koja je i do sada bila moguća, kako je rekao Dugalić ide teško jer nema ko da kupi hipoteke, pa je neizvesno kakve će rezultate dati najavljena prodaja kredita stanovništvu.

Vlada Srbije je sredinom avgusta usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita koji trenutno iznose oko 3,6 milijardi evra, što je više od 20 odsto ukupnih bankarskih pozajmica privredi i građanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.