U trendu

Loš odnos prema zaposlenima ne donosi profit

Ponižavanje radnika, izazivanje međusobnih svađa, netrpeljivosti i cinkarenja, kao i primoravanje zaposlenih da za istu ili čak i nižu platu rade više poslova, ne vodi firmu ka profitu, piše indijski Ekonomik tajms.

Stručnjaci za poslovne odnose smatraju da je moguće da takvi postupci daju neke uspešne rezultate u kraćem periodu, ali na duge staze firme sa takvom politikom i kulturom su osuđene na propast, navodi list.

Zlostavljanja na radnom mestu, sasvim prirodno, izazivaju pad kreativnosti i povećanje broja otkaza, što negativno utiče na produktivnost i prihode kompanije.

„Smatram da takva korporativna kultura nije održiva na duži rok“, izjavio je ekonomski stručnjak Lari Džonson i istakao da je negovanje zabavne i uzbudljive poslovne kulture „u kojoj se ljudi ne tretiraju kao robovi“, daleko bolja poslovna strategija.

Istovetno mišljenje ima i profesor za menadžment na Univerzitetu u Mičigenu Kim Kamerun koja smatra da da svaka kompanija koja omalovažava svoje radnike smanjuje sebi šanse za rast, napredak i razvoj.

Sa prelaskom na „pozitivne prakse“, takve firme, smatra ona, „mogle bi da rastu i da se razvijaju puno više i to bar tri do četiri puta“.

U tekstu se podseća da je ove godine kompanija Gugl, prema izboru časopisa Forčun, šesti put zaredom proglašena najboljim mestom za rad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.