U trendu

Lufthanza izgubila 100 miliona evra zbog štrajka pilota

Šestodnevni novembarski štrajk pilota nemačke avio-kompanije Lufthanze zbog spora oko plata, koštao je kompaniju 100 miliona evra, saopštila je danas ta Lufthanza.

„Lufthanza je morala da otkaže oko 4.500 letova zbog štrajka, čime je bilo pogođeno više od pola miliona putnika. Štrajk će umanjiti profit Lufthanze u četvrtom kvartalu za oko 100 miliona evra“, navodi se u saopštenju avio-kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Lufthanza je, uprkos tome, uspela da poveća broj prevezenih putnika u novembru za 5,8 odsto u odnosu na isti period lani, pošto je u novembru prošle godine bila pogođena sedmodnevnim štrajkom kabinskog osoblja, navodi AFP.

Sindikat traži retroaktivno povećanje zarada od 3,66 odsto godišnje pet godina unazad, dok je Lufthanza ponudila povećanje od 4,4 odsto do sredine 2018. godine i jednokratni dodatak u iznosu od 1,8 primanja.

Pošto piloti traže povećanje plate za 3,7 odsto u periodu od pet godina, računajući od 2012. godine, povišica koju je ponudila uprava iznosila bi u stvari 2,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar