U trendu

'Lundin' investira u Bor

Direktor kanadske kompanije „Lundin Majning“ Pol Konibear izjavio je da je izvesno da će ta rudarska firma otkupiti 55 odsto dela istraživačkih prava američkog „Friporta“ (Freeport Mc Moran) na projektu bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora.

Konibear je u intervjuu borskom listu „Kolektiv“ pojasnio da je „Lundin“ sa „Friportom“ dugo razgovarao kako da zajedno izvedu ovaj proces i uveren je da projekat „Timok“ na kome je nalazište „Čukaru Peki“ i za američke partnere predstavlja stratešku imovinu.

„Počinjemo sa gornjom zonom koja će biti rudnik srednje veličine sa visokim sadržajem bakra, a ‘Friport’ ostaje u igri i zajedno sa njima nastavljamo istraživanja u nižoj zoni. Time se, zapravo, ubrzava ceo proces“, kazao je Konibear, koji je i predsednik Lundina.

Američki „Friport“ je ponudio „Lundinu“ 55 odsto udela u „gornjoj zoni“ nalazišta za 262,5 miliona dolara, ali pravo preče kupovine ima kanadska kompanije „Reservoir Minerals“, koja je vlasnik 45 odsto.

U „Lundinu“ kažu da će rukovoditi projektom i da se podrazumeva da „Reservoir Minerals“ neće primeniti svoje pravo preče kupovine.

„‘Lundin’ će, prema sporazumu, steći sto procenata ‘Friportovog’ interesa u gornjoj zoni ležišta ‘Čukaru peki’ i 28 odsto ‘Friportovog’ interesa u nižoj zoni. Kanadska kompanija finansiraće sve troškove za razvoj gornje zone, a obezbediće i dodatnih 20 miliona dolara za ugovorene radove u nižoj zoni dok se ne uradi studija izvodljivosti“, objasnio je direktor „Lundina“.

„Mislim da je ovo idealno za nas i da možemo da stvorimo veliku vrednost za sve postojeće deoničare. Hoćemo da krenemo brzo i dobijemo rudnik bakra srednje veličine i sa velikim sadržajem za, nadam se, četiri do pet godina“, rekao je direktor Pol Konibear.

On je precizirao da će „Reservoir“ zadržati 25 odsto udela u celoj imovini i, što se njih tiče, ništa neće da se promeni, osim što će projekat brzo da se pokrene što je dobro za sve deoničare.

Ranije je objavljeno da je istraživanjem u rejonu „Čukaru peki“, koje su sproveli američki „Friport“ i kanadski „Reservoir Minerals“, do sada otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama u toni.

Odatle je, prema podacima koji su objavljeni prošle godine, moguće izvući 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

U istraživanje je do sada uloženo oko 60 miliona dolara, a pretpostavlja se da se „Friport“ na prodaju udela u pravima na istraživanje u projektu „Timok“ odlučio kako bi pokrio deo troškova u ostalim rudnicima zbog naglog pada cene metala na svetskoj berzi.

Konibear smatra, takodje, da su u Srbiji stvoreni povoljni uslovi za rudarstvo.

„Uslovi rudarenja su vrlo povoljni i srpska vlada pospešuje ulaganja. U Srbiji je mnogo pouzdanih izvodjđača, ekonomija je takođe progresivna, možda ne onoliko koliko u Evropskoj uniji, ali je okruženje veoma ozbiljno i zrelo za izgradnju rudnika“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar