U trendu

Mađarska razmišlja o uvođenju evra?

Mađarska, kao članica Evropske unije, mogla bi do kraja ove decenije da uvede evro, ukoliko njena ekonomija nastavi da beleži napredak, a jedinstvena evropska valuta postane stabilnija, izveštava agencija Frans pres.

„Ukoliko ekonomski trendovi potraju, ukoliko se približimo prosečnom nivou razvoja Evropske unije i ako produktivnost nastavi da se poboljšava, ne bih smatrao nemogućim da se Mađarska priključi evrozoni do kraja ove decenije“, izjavio je mađarski ministar ekonomije Mihalj Varga.

„Ipak, to zahteva stabilniji evro, kao i zajedničku fiskalnu politiku“, dodao je Varga u intervjuu za mađarski dnevni list „Mađar hirlap“.

Trenutno 19 od 28 članica EU koristi evro, dok su druge zemlje, izuzev Velike Britanije i Danske, obavezne na njegovo usvajanje nakon što ispune ekonomske kriterijume kao što su niži budžetski deficit, niska inflacija i niske kamatne stope.

Mađarska, sa populacijiom od deset miliona ljudi i nacionalnom valutom forintom, najveći je dobitnik pomoći koju EU dodeljuje siromašnijim članicama, ocenjuje AFP, dodajući da oko 80 odsto trgovine Mađarska obavlja sa ostalim članicama EU, i da bi verovatno dobila dodatne investicije ukoliko bi usvojila evro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.