U trendu

Najviše zarađuje „iz groba”

Već četvrtu godinu uzastopno Majklu Džeksonu po zaradi niko nije ni „do kolena”…

I na najnovijoj „Forbsovoj” listi pokojnika iz sveta šou-biznisa koji najviše zarađuju Džekson, svojevremeno nazivan „kraljem popa”, opet je prvi. Džekson je „iz groba” zaradio neverovatnih 825 miliona dolara u periodu od 1. oktobra prošle godine do početka ovog meseca.

Na tradicionalnoj „Forbsovoj” listi od 13 najunosnijih pokojnika nalazi se 11 muškaraca i samo dve žene, a najviše je muzičara, čak šest.

Za svoje mesto u ovom turobnom izboru, nažalost, „izborila” su se i dvojica nenadmašnih muzičkih umetnika, čija je smrt u razmaku od samo četiri meseca zapanjila svet.

To su Dejvid Bouvi, koji je 10. januara u 69. godini izgubio bitku sa rakom jetre, i Prins, koji je preminuo od slučajnog trovanja fentinilom 21. aprila u 57. godini.

Bouvi se našao na 11. mestu liste, ispred holivudskih ikona Stiva Mekvina i Elizabet Tejlor, sa zaradom od 10,5 miliona dolara. Više novca inkasirali su: model Beti Pejdž, naučnik Albert Ajnštajn, osnivač „Bitlsa” Džon Lenon, književnik Teodor Gajzl i još jedan muzičar – Bob Marli.

„Soni/ATV” je platio Džekovim naslednicima čak 750 miliona dolara, ne samo za njegov muzički katalog već i za katalog „Bitlsa”, za koji je američki pevač devedesetih „iskeširao” oko 400 miliona dolara
Prins je na petom mestu „Forbsove” liste sa „bogatstvom” od 25 miliona dolara. U vrhu je još jedan muzičar, koji iako je preminuo pre 39 godina, i dalje „pravi” novac – Elvis Prisli, a tu je i golf igrač Arnold Palmer.

Tvorac Čarlija Brauna i Snupija, odnosno stripa „Pinats” – Prinsov sugrađanin iz Mineapolisa, u Minesoti, Čarls Šulc popeo se za jedno mesto i sada je drugi, jer je za proteklih 12 meseci inkasirao 48 miliona dolara.

Ali, ukupna zarada svih ovih pokojnika sa liste zbirno ne može da se meri sa enormnom količinom novca koja „stoji” pored imena Majkla Džeksona. To je, kako je naveo magazin „Forbs” – „ubedljivo najveća zarada jedne ličnosti iz sveta šou-biznisa u jednoj godini”.

„Bogatstvu” američkog pevača, koji je preminuo 2009. u 50. godini, najviše je doprinela jedna od najvećih transakcija u svetu diskografije.

Naime, diskografska kuća „Soni/ATV”, koja je još proletos najavila da će od Džeksonovih naslednika otkupiti više od 50 odsto njegovog udela u ovoj kompaniji, okončala je kupovinu prošle sedmice.

A cifra koju su platili Džekovim naslednicima, ne samo za njegov muzički katalog već i za katalog „Bitlsa”, za koji je američki pevač devedesetih „iskeširao” oko 400 miliona dolara, iznosi čak 750 miliona dolara!
S obzirom na to da su preminuli pre koji mesec, tek se očekuje da će Prins i Bouvi „obrtati” novac. Za razliku od Džeksona, koji poslednjih godina svoje karijere nije bio naročito produktivan, Dejvid Bouvi i Prins Rodžers Nelson radili su praktično dok nisu izdahnuli.

Engleski umetnik je dva dana uoči smrti objavio novi album, a radio je, iz bolesničkog kreveta, kako su izjavljivali njegovi saradnici, na minimum još jednom izdanju, a neobjavljenog materijala ima podosta.

A ono što je Prins ostavio iza sebe teško je opisati. Još za njegova života ispredao se mit o podrumu u njegovoj kući Pejsli park u predgrađu Mineapolisa, nazvanom „vault”, u kome se nalazi „okean” neobjavljene muzike, video-materijala, filmova, snimaka koncerata…

Primera radi, muzički dragulji koje je stvorio, poput pesama „Electric Intercourse”, „Purple Music” ili „Rebirth of the Flesh”, nikada nisu zvanično ugledali „svetlost dana”.

Pošto je živeo za muziku, i ako nije nastupao, stalno je komponovao, snimao, producirao, procenjeno je da tu ima dovoljno „mesa” za nove albume do kraja 21. veka. Kako je preneo magazin „Bilbord”, pozivajući se na izvor iz muzičke industrije, diskografski giganti su trenutno u pregovorima oko kupovine Prinsovog blaga iz podruma za basnoslovnu cifru.

„Bilbord” je objavio i da će se do kraja godine pojaviti i kompilacija najvećih hitova, a da se već 2017. očekuje objavljivanje deluks izdanja remek-dela iz 1984. „Purple Rain”, kao i „nova” muzika.

Autor: Jelena Koprivic, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.