U trendu

Mali: Do 2025. godine svima priključak za vodovod i kanalizaciju

Sva beogradska domaćinstva će do 2025. godine imati priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, za šta će biti izdvojeno oko 575 miliona evra, predviđeno je strateškim planom koji je usvojila Skupština grada.

Predstavljajući Plan, gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je njegov cilj poboljšanje kvaliteta života Beograđana i standarda komunalnih usluga, zaštita prirodnih vodotokova i životne sredine, kao i povećanje atraktivnosti i tržišne vrednosti lokacija na široj teritoriji grada.

On je naglasio da će za realizaciju Plana biti izdvojeno oko 575 miliona evra, a da će novac biti obezbeđen iz budžeta grada, doprinosa Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, iz budžeta JKP „Beogradski vodovod i kanalizacije“ i javno-privatnih partnerstava, a „samo ukoliko bude neophodno iz kredita“.

„Zato nastojimo da svaki dan privučemo nekog investitora, jer od naknade za građevinsko zemljište dobijamo novac koji mozemo da uložimo“, rekao je Mali.

On je objasnio da je Plan rađen nekoliko meseci i „posledica je terenskog rada“, odnosno razgovora za građanima od kojih više od polovine sa kojima se razgovaralo ima problema sa vodom i kanalizacijom.

Gradonačelnik je upozorio da sva kanalizacija ide u Savu i Dunav, što je veliki ekološki problem, koji će biti rešen izgradnjom pet fabrika za prečišćavanje voda, čija je izgradnja predviđena Planom.

„Ovo nisu prazna obećanja, uložili smo do sada milijarde u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Ovo je prvi put da neko sistemski rešava ovaj veliki problem“, poručio je Mali ističući da do kraja godine počinju radovi na izgradnji neophodne infrastrukture u Sremčici, Leštanima, Barajevu, Rakovici…

On je najavio da će nadležni do proleća obići sve opštine i detaljno predstaviti dinamiku radova kako bi građani tačno znali kad će se i šta raditi.

Šef odborničke grupe  SNS Aleksandar Jovičić rekao je da gradonačelnik „navedenim planom piše stranicu istorije, jer je uvođenje kanalizacije u celom Beogradu ogroman uspeh“.

Prema njegovim rečima, Plan „nije šarena laža, već realan plan koji do detalja predviđa kako će teći radovi i kako će se ulagati finansijska sredstva“.

„Ako se setimo razorenog budžeta i kako se Beograd vodio, ovo je veliki uspeh s obzirom da projekat nije nimalo jeftin“, rekao je Jovičić ističući da je ponosan što je deo većine u Skupštini grada koja će konačno omogućiti da sva beogradska domaćinstva dobiju prioključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.