U trendu

Mali: Nova ulaganja kineskih investitora

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji fabrike Mei Ta u Bariču, i tom prilikom najavio nova ulaganja kineskih investitora u budući pogon za proizvodnju auto delova.

„Izgradnja fabrike Mei Ta u Obrenovcu za mene je simbol ekonomskog oporavka Beograda i Srbije. Pre samo sedam meseci je na ovom mestu bila livada, danas znamo da će probna proizvodnja krenuti već u januaru, a puna proizvodnja, koja je namenjena upotpunosti izvozu,  u martu – aprilu naredne godine“, kazao je Mali, a navedeno je u saopštenju gradske službe za informisanje Beoinfo.

On je rekao da je ova investicija, vredna 60 miliona evra, pravi primer kako treba privlačiti buduće investitore, s obzirom na to da slobodno zemljište za ulaganja postoji i u Lazarevcu, Mladenovcu, Surčinu i Paliluli, i podsetio da je ovo prvi proizvodni pogon u Beogradu posle 11 godina.

Gradonačelnik je ocenio da  fabrika Mei Ta u potpunosti menja ovaj deo Beograda što je još jedan korak, kako je rekao, da se Obrenovac potpuno oporavi od poplava koje su ga zadesile 2014. godine.

Takodje je naveo da će u prvoj fazi biti zaposleno 770 radnika, od kojih su već neki završili, a neki se trenutno nalaze na obuci u Kini.

Gradonačelnik je dodao da su kineski investitori dobili bankarske garancije za realizaciju druge faze radova koja će, kako je izrazio nadu, početi odmah po završetku prve. Tada će se, kako je naveo,  izgradnjom još jednog pogona na parceli do postojeće, a koja se proteže na 17 hektara, stvoriti uslovi za zaposlenje dodatnih 700 radnika, čija minimalna bruto plata neće biti manja od 600 evra.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ocenio je danas da će sve najavljene investicije, dodatno otvoriti mogućnost za investitore i izgradnju te opštine.

On je ponovio da će se u reduzeću Mei Ta, u najmodernijim pogonima proizvoditi delovi za više od 50 odsto automobilskih brendova u celom svetu, kao što su renomirane kompanije BMW, Audi, Ford, Reno.

Finansijski direktor kompanije Mei Ta Danijel Čen pohvalio je odnos Vlade Srbije, Opštine Obrenovac i Grada Beograda na posvećenosti ovom projektu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar