U trendu

Med iz Srbije sve traženiji u inostranstvu

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja se u poslednjih 10 godina intenzivno razvija, a srpski med je sve traženiji u inostranstvu, ističu stručnjaci.

U 2015. godini izvezeno je 2.045 tona meda u vrednosti od 9.646.000 dolara, što je 11 odsto više nego godinu ranije. Proizvodnja meda prošle godine dostigla je čak 12.263 tone, što je čak 179 odsto više nego 2014. godine.

Uprkos tome što se sve više građana Srbije opredeljuje da se bavi pčelarstvom, kao osnovnim zanimanjem, ili da im to bude dodatni posao, situacija na tržištu nije idealna.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) nedavno su upozorili na slucajeve falsifikovanja i velikog procenta neispravnog meda na tržištu i zatražili od nadležnih da reaguju.

„Teško je dati pravu procenu, ali činjenica je da je veliki procenat meda na zvaničnom tržištu neadekvatnog kvaliteta, u trgovinama i na pijacama, te da tu treba baciti težište aktivnosti“, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ističući da je analiza jedini pravi način utvrđivanja ispravnosti meda.

Samo analiza može potvrditi da li je neki med ispravan, jer imali smo mnogo primera da i u prodavnicama zdrave hrane naiđemo na neispravan med, ukazuje sagovornik Tanjuga.

IZ SPOS-a naglašavaju da je došlo vreme da se inspekcije pozabave ozbiljnije ovim problemom.

Godinama unazad insistiramo kod nadležnih da reše ovaj problem, bilo je određenih kontrola tržišta od strane veterinarske inspekcije. Odlučni smo da se borimo protiv ove negativne pojave koja ugrožava pčelarstvo Srbije, ali i devizni priliv Srbije od izvoza meda, jer strani kupci kad dođu u Srbiju, kupe med u trgovinama i zaprepaste se, pa kažu kako da rade sa nama kad mi ni u našoj zemlji nismo rešili problem falsifikata““, objašnjava Živadinović.

Kako ističe, glavni problem na tržištu trenutno nisu samo falsifikati, već i sumnjiv med označen imenom Pekarski med, shodno novom Pravilniku o kvalitetu meda koji je stupio na snagu 1. januara 2016. godine.

„To je entitet koji predstavlja med smanjenog kvaliteta, usled pregrevanja uglavnom, pa oni enzimi koje pčele ugrade u med, praktično nestanu ili se drastično smanje, i potpuno se praktično izgubi biološka vrednost meda za naše zdravlje““, kazao je Živadinović.

Zbog toga su nedavno, kako kažu predstavnici te asocijacije, bili na sastanku kod premijera, ali i predstavnika Veterinarske inspekcije.

“Sada imamo nadu da će sve biti rešeno u dogledno vreme. Pratićemo situaciju i nadzirati rad nadležnih, jer je došlo veoma opasno vreme i za potrošače i za pčelare pa se sve konačno mora urediti“, rekao je Živadinović.

Inače, SPOS ima 222 opštinske pčelarske organizacije, dve regionalne i jednu pokrajinsku.

U članstvu imaju više od 9.500 pčelara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.