U trendu

Međugodišnja inflacija 2016. i 2017. u granicama cilja

Međugodišnja inflacija u maju 2016. i u maju 2017. nalaziće se unutar granica dozvoljenog odstupanja od cilja od četiri plus, minus 1,5 odsto, pokazali su rezultati majske ankete agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnenja, Ninamedija, urađene sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

Finansijski sektor za narednih godinu dana očekuje međugodišnju inflaciju od 3,5 odsto.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora se od oktobra 2013. godine nalaze u granicama cilja četiri plus, minus 1,5 odsto.

Za naredne dve godine (maj 2017.), banke i osiguravajuća društva očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja od četiri odsto.

Sektor privrede za narednih godinu dana očekuje međugodišnju inflaciju na nivou od 3,5 odsto i njihova inflaciona očekivanja se nalaze u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja od februara 2014. godine.

Kroz naredne dve godine, preduzeća očekuju inflaciju na nivou cilja Narodne banke Srbije (četiri odsto).

Anketa je sprovedena u periodu od 16. do 31. maja ove godine na uzorku koji čini finansijski sektor sa 25 banaka i sedam osiguravajućih društava, privredni sektor sa 100 preduzeća (uzorkovano prema završnim računima preduzeća za 2013. godinu, ponderisano prema veličini poslovnih prihoda), sindikati, koje reprezentuje 12 sindikalnih udruženja i stanovništvo na uzorku od 1043 ispitanika, objavila je Ninamedija na sajtu.

NBS je najavila u saopštenju da otpočinje redovno mesečno izveštavanje javnosti o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, što će doprineti njihovom usidravanju i postizanju stabilnosti cena u srednjem roku, saopštila je Ninamedija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.