U trendu

Medvedev: Rusija neće štampati novac da prikrije manjak

Rusija neće početi sa štampanjem novca kako bi podstakla privredni rast i neće dozvoliti populizmu da diktira budžet, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u članku za ruski list „Rosijskaja gazeta“.

„Ne možemo dozvoliti populizam, naročito u budžetu. Nećemo se okrenuti štampačima i dovođenju ekonomije u neravnotežu, pošto su to mere koje daju katastrofalne posledice“, napisao je Medvedev.

„Ukoliko u budžetu nema novca, nećemo ga štampati kako bismo prikrili manjak prihoda. Svi znaju da je papirni novac samo proizvod od papira koji podstiče inflaciju i devalvira prihode, plate i penzije građana“, ističe Medvedev.

Rusko ministarstvo finansija je predložilo da vladini rashodi u periodu od 2017. do 2019. godine bude zamrznuti na nivou iz 2016. godine, što bi značilo rezanje potrošnje kada se inflacija uzme u obzir, navodi agencija Rojters.

Budžetski deficit u 2016. godini, koji je prema prvobitnim prognozama trebalo da iznosi 3,0 odsto BDP-a, iznosiće 3,2 odsto prema najnovijim procenama, a rusko ministarstvo finansija želi da ga smanji za jedan procentni poen u narednim godinama.

„Nerealna su očekivanja da problemi ekonomskog razvoja mogu da budu rešeni samo uz državna sredstva. Vladini prioriteti, kao što bezbednost i ulaganja u ljudski kapital, pružaju pomoć najvećem delu najugroženije populacije i infrastrukture. Struktura budžeta bi trebalo da to odražava“, navodi Medvedev.

Uprkos geopolitičkim uslovima, Rusija će, kako kaže, krenuti putem ekonomskog otvaranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.