U trendu

Mihajlović: Cilj efikasniji sistem i smanjenje sive ekonomije

Cilj donošenja zakona o prevozu putnika i robe u drumskom saobraćaju je da se omogući efikasniji sistem transporta i smanji siva ekonomija zbog koje je država godišnje oštećena za više od 100 miliona evra, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da je cilj donošenja ta dva zakona da se omogući lojalna konkurencija između transportnih preduzeća i da se omogući onima koji nelegalno posluju da uđu u legalne tokove.

„Ovo je važna oblast i cilj je da uvedemo još efikasniji sistem transporta i da omogućimo da se smanji siva ekonomija“, rekla je Mihjalović i dodala da je zbog sive ekonomije u toj oblasti država godišnje oštećena za oko 100 miliona evra.

Kako je kazala, zakoni su nužni da bi se uveli standardi i uskladilo domaće zakonodavstvo sa propisima EU, unapredio kvalitet prevoza i povećala bezbednost svih u prevozu.

Mihjalović je dodala da su do sada tu oblast uređivala četiri zakona.

Ona je navela podatak da se od ukupnopg obima transporta prevoza tereta, 80 odsto obavlja u drumskom saobraćaju, a od ukupnog obima prevoza putnika, 74 odsto njih se preveze u drumskom saobraćaju.

Prihod od drumskog prevoza 150 miliona evra

Ukupan prihod od drumskog prevoza u Srbiji iznosi 150 miliona evra na godišnjem nivou, izjavila je Mihajlović navodeći da će novi zakoni o prevozu u drumskom saobraćaju omogućiti još bolju konkurenciju transportnih preduzeća i zaštitu putnika.

Mihajlović je rekla da Srbija gubi više od 100 miliona evra zbog sive ekonomije u drumskom prevozu.

„Želimo  pre svega da zaštimo i putnike koji se prevoze i teret koji se prevozi i želimo da sve ono što je u nelegalnim tokovima, a jeste puno, jer preko 100 miliona evra Srbija gubi zbog sive ekonomije u drumskom prevozum, uvedemo u legalne tokove“, kaže Mihajlović, koja je i potpredsednIca vlade.

Kako je navela, oba predožena zakona su usklađena sa direktivama EU, a bila su u javnoj raspravi koja je održana u gotovo svim većim gradovima.

„Sva udruženja prevoznika imala su sa nama dosta sastanaka, samo u ovoj godini pet sastanaka sa mnom“, rekla je ministarka i dodala da su sve njihove sugestije, koje su mogle da budu uvrštene u zakon i postale deo zakona.

Mihajlović je navela da veruje da će predoženi zakoni doprineti efikasnoj transportnoj privredi u Srbiji i omogućiti još veće prihode prevoznicima, samim tim i državi, kroz plaćanje svih obaveza koje oni moraju da plate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.