U trendu

Mihajlović: Iduce sedmice memorandum o železnici sa Rusijom

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da sledeće nedelje u Moskvi bude potpisan memorandum u oblasti železnica i da Srbija mora da modernizuje dispečerski centar koji će upravljati prugama.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS), izjavila je da su promene u strankama prirodne i da ne strahuje od predstojećih izbora u vladajućoj stranci.

Ministarka je uoči posete delegacije Srbije Rusiji koju će činiti premijer, privrednici i više ministara, rekla da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose, kao i da postoje mogućnosti da se oni prošire.

„Pre svega govorim o ekonomskim odnosima. U Srbiji se danas vozimo 120 kilometara na čas na pojedinim prugama, to nije dovoljno, ali očekujemo da sa Rusijom potpišemo memorandum u oblasti železnica“, kazala je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da mora da se modernizuje dispečerski centar koji će upravljati prugama.

„Takođe, razmenjivaće se iskustva i znanja sa ruskim kolegama, ruske železnice su jedne od najboljih u svetu. Naši stručnjaci će ići na obuku, a vodimo i građevinske radnike i putare“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će biti reči i o svim drugim temama koje se tiču izvoza.

„Srbija pokazuje koliko je značajna i da je faktor stabilnosti celog regiona. Značajno je da imamo dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom i imamo puno njihovih investicija“, podsetila je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da je u prošlosti bilo zastoja u trošenju ruskog kredita od 800 miliona evra.

„Na Koridoru 10 modernizujemo pruge od tog kredita, a rekonstruisaćemo i prugu Beograd – Bar čiji početak rekonstrukcije očekujemo do kraja godine“, istakla je Mihajlović.

Govoreći o primeni novih pravilnika o standarizaciji vozila, Mihajlović je istakla da će doprineti bezbednosti saobraćaja i da će ubuduće vozači prilikom tehničkog pregleda vozila morati da imaju atest za tamne folije koje su stavili na stakla.

„Ukoliko nemaju atest, moraće da ih skinu. Ovo pravilo je definisano zbog bahatih i agresivnih vozača koji imaju crne folije na staklima vozača i suvozača. To moraju da sklone, jer nije dobro za bezbednost ljudi i policije“, napomenula je Mihajlović.

Mihajlović je precizirala da 95 odsto građana nema zatamnjena stakla.

„Uglavnom ih imaju oni koji poseduju luksuzna vozila. Protiv toga sam da službena vozila budu zatamnjena. Logično je da imaju visoki državni funkcioneri, a lično smatram da na mom službenom vozilu nema potrebe za tim“, dodala je ministarka.

Mihajlović je ocenila da su promene u strankama dobre i prirodne i da ne strahuje od predstojećih izbora u vladajućoj stranci.

„Dobro je kada stranka na vlasti pravi promene. Ne razmišljam da li je moja funkcija pod znakom pitanja, dokle god se veruje u politiku stranke treba dati sve od sebe. Ako ne ostanem potpredsednik stranke, naravno da ću ostati u SNS-u“, dodala je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.