U trendu

Mihajlović: Posle pola veka, 130 km pruga u ovoj godini

Srpske železnice i kompanija ruskih železnica „RŽD Internešnal“ potpisali su juče ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji tri deonice Koridora 10 na jugu Srbije ukupne dužine 46 kilometara, a radovi bi trebalo da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

Potpisivanju ugovora u Železnicama Srbije prisustvovali su potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i novi predsednik ruskih železnica Oleg Belozjorov, koji su pre toga otvorili rekonstruisanu deonicu Koridora 10, od Rume do Golubinaca, dugu 18 kilometara, tako što su zajedno prošli vozom tu deonicu.

Ugovor o modernizaciji tri deonice na jugu Srbije, vredan je 26,4 miliona dolara, a radovi će biti finansirani ruskim kreditom, koji je namenjen srpskim železnicama ukupne vrednosti od 800 miliona dolara.

Ugovor su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor RŽD Internešnal Sergej Pavlov, a deonice koje će biti modernizovane su Vinarci- Đorđevo 15 kilometara, Vranjska Banja- Ristovac 17,7 i Bujanovac-Bukarevac 13,7 kilometara.

Mihajlović je tom prilikom poručila da će Srbija ove godine modernizovati 130 kilometara pruga, kao i da će u naredne tri godine biti modernizovano ukupno 500 kilometara pruga.

„Nastavljamo modernizaciju srpskih železnica, pre oko nedelju dana smo otvorili rekonstruisanu prugu Sopot- Kosmajski Kolačevac, gde je brzina povećana sa 30 na 120 kilometara na sat, a danas smo otvorili takođe Ruma -Golubinci, gde je takođe brzina povećana na 120 kilometra na sat“, rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da je realizacija ruskog kredita zajednički maksimalno ubrzana i dodala da je vrednost trenutnih projekata u železničkoj infrastrukturi 1,5 milijardi evra i dodala da će Srbija uskoro imati modernu i razvijenu železnicu.

„Verujem da ćemo imati modernu, razvijenu železnicu i zahvaljujući procesu reformisanja, dobiti razvijenu komaniju“, rekla je ona.

Mihajlović je poručila da i u narednom periodu neće biti nikakvih kašnjenja u realizacijii projekata koji se finansiraju ruskim kreditom.

Belozjorov, koji je prvi put u poseti Srbiji, rekao je da se već vidi rezultat saradnje srpskih i ruskih železnica, i izrazio očekivanje da će ta saradnja biti nastavljena i nakon realizacije ruskog kredita, koja će biti završena u naredne tri godine.

On je rekao da prvi put dolazi u posetu Srbiji upravo na potpisivanje novog ugovora i otvaranje rekonstruisane deonice.

„Ovde već imamo rezultate i prespektvu, nemamo samo investicije već i zajedničku obuku i pokazali smo da umemo da radimo zajedno“, rekao je Belozjorov.

„Nadam se da ćemo razmotriti i naći nove projekte“, rekao je Belozjorov i zahvalio potpredsednici vlade na podršci u realizaciji projekata.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, koji je istakao da železnica ne samo da povezuje ljude već i daje impuls razvoju privrede.

Prema njegovim rečima, stanje železnice u nekoj državi odslikava i stanje u kome se nalazi njena privreda.

Čepurin je rekao da će bilateralne veze Srbije i Rusije dobiti dodatni impuls zahvaljujući poseti premijera Srbije Aleksandra Vučića krajem oktobra Moskvi, kao i da će posebna tema biti železnice.

Kada je reč o tri deonice na jugu Srbije, prvo će početi da se grade Vranjska Banja – Ristovac i Bujanovac -Bukarevac, u prvom kvartalu naredne godine, dok će radovi na deonici Vinarci – Đorđevo poceti u trećem kvartalu 2016.

Kada je reč od tri deonice Koridora 10 na severu Srbije, ukupna dužina je 65,7 kilometara.

Već su otvorene deonice Sopot Kosmajski – Kovačevac i Ruma – Golubinci i treća deonica Mala Krsna – Velika Plana, na kojoj kreću radovi na remontu, početkom oktobra.

Ukupna vrednost radova na modernizaciji te tri deonice je 48,7 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.