U trendu

Mihajlović u Londonu o regionalnoj infrastrukturi

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Londonu sa evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc o mogućnostima i značaju regionalnog saobraćajnog povezivanja.

Iz kabineta ministarke Mihajlović saopšteno je da su se ona i Bulc sastale na marginama Investicionog sajma Zapadnog Balkana koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, a koji je okupio premijere zemalja Zapadnog Balkana, ministre i vodeće poslovne ljude.

Na sastanku je ocenjeno da je jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština Tirana-Drač.

Za Srbiju, značaj ove deonice  nije samo u povezivanju Niša sa Prištinom, već je glavna veza sa Koridorom 4  koji se većim delom pruža preko Bugarske i Rumunije i sa Koridorom 10 i rutom Sarajevo-Podgorica Vlora

„Ovaj autoput je od izuzetnog značaja za region. Jedna traka autoputa Niš-Priština za saobraćaj u oba smera biće gotova do 2023. godine“, rekla je Mihajlović nakon sastanka.

Mihajlović je Bulc informisala o daljim aktivnostima i merama koje se u okviru Osnovne transportne mreže Zapadnog Balkana moraju realizovati do sledećeg Samita planiranog za jul 2016.

„Srbija po planu sprovodi sve aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih projekta koji su dogovoreni tokom susreta premijera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU u avgustu 2015. u Beču“, rekla je Mihajlović tokom sastanka sa Bulcovom.

Nakon sastnaka s Bulcovom Mihajlović je učestvovala na panelu sa temom proširenja transevrospke transportne mreže Zapadnog Balkana i regionalnom povezanošću. Panelom je predsedavao generalni direktor EBRD-a za infrastrukturu Tomas Majer, dok su osim Mihajlović o pitanjima razvoja saobraćaja u regionu diskutovali i evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc, ministar saobraćaja Albanije Edmond Haksinasto, generalni direktor kompanije Gebruder-Vajs Volfram Senger-Vajs i generalni direktor kompanije Granit, Zoran Milkovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.