U trendu

Miler: Od januara opoziv VW-ovih vozila sa lažnim softverom

Povlačenje Folksvagenovih (VW) dizel automobila pogođenih skandalom u vezi sa manipulacijom vrednostima izduvnih gasova moglo bi početi u januaru i biti okončano do kraja 2016. godine, izjavio je danas novi generalni direktor nemačke automobilske kompanije Matijas Miler.

„Ove nedelje ćemo Saveznoj agenciji za motorni saobraćaj dostaviti naše predloge za tehnička rešenja. Ako budu prihvaćeni, naručićemo delove, a ako sve prođe kao što se očekuje, možemo početi sa procedurom popravki u januaru“, izjavio je Miler u intervjuu za nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung, dodajući da bi čitav posao trebalo da bude završen do kraja naredne godine.

Zbog skandala i manipulacija sa vrednostima izduvnih gasova, suspendovano je, prema Milerovim rečima, četvoro ljudi, uključujući tri direktora koji rade na različitim nivoima razvoja Folksvagenovih motora.

Miler je, takođe, rekao da ne veruje da je tim bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna, koji je bio primoran da podnese ostavku na vrhuncu skandala, bio upoznat sa tom vrstom prevare.

„Da li zaista mislite da šef ima vremena da se bavi detaljima softvera za motor?“, upitao je Miler, dodajući da je razvoj motora složen proces koji podrazumeva interakciju programera, konstruktora motora i onih koji se bave merenjima za zvanične testove, što su, kako je rekao Miler, zadaci u koje direktor kompanije nije direktno uključen.

„Većini opozvanih automobila će trebati samo manja prilagođavanja u njihovim motorima, dok će na pojedinim biti potrebne veće intervencije“, izjavio je Miler.

VW je, kako je rekao, pokrenuo i veliki program rezanja troškova, stavljajući na reviziju nekoliko projekata, poput svojih investicija u fudbal. Kako navodi Frans pres, u vlasništvu kompanije je fudbalski klub VfL Volfzburg i poseduje investicije u 17 profesionalih klubova.

Miler je juče pred 20.000 radnika u sedištu kompanije u Volfzburgu rekao da je kompanija izdvojila 6,5 milijardi evra u trećem kvartalu radi pokrivanja troškova skandala.

VW je nedavno priznao da je manipulisao rezultatima izduvnih gasova u oko 11 miliona dizel automobila širom sveta, dok je u pismu poslatom nemačkim zakonodavcima, u koje je Rojters imao uvid, naveo da je osam miliona njegovih automobila u Evropskoj uniji opremljeno softverom za varanje na testovima emisije štetnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.