U trendu

Ministar ekonomije: Rusija je u stagnaciji

Ekonomija Rusije je „u stanju stagnacije“, a da bi se vratila na visoke stope rasta, treba ulagati u infrastrukturu, liberalizovati tržište rada i povećati starosnu granicu za penzionisanje, izjavio je ministar ekonomije Aleksej Uljukajev.

„Rusija je u stanju stagnacije“, napisao je ministar u članku danas objavljenom u liberalnom dnevniku „Vedomosti“.

Pod uticajem zapadnih sankcija zbog ukrajinskog krize i pod uticajem pada cena nafte, zemlja je u recesiji već dve godine.

Uljukajev navodi „prve znake oporavka“ i ocenjuje da bruto domaći proizvod može početi da raste u trećem ovogodišnjem kvartalu.

„Medjutim, naši proračuni pokazuju da čak i u slučaju visokih cena nafte, povratak na stope rasta od pet do sedam odsto (prosek od 2000. godine) praktično je nemoguć“, upozorio je on.

Ministar se tako pridružio sve brojnijim glasovima koji smatraju da sadašnja kriza, za razliku od prethodnih, neće biti praćena jakim oporavkom.

Predsednik Vladimir Putin nedavno je upozorio da se rast neće vratiti sam po sebi i da se moraju naći „novi izvori rasta“, što su neki politički analitičari protumačili kao njegovu želju da postavi ekonomski program za predsedničke izbore 2018.

Ministar ekonomije je ocenio da je „realno“ da se postigne godišnja stopa rasta od četiri odsto, ali, da bi se to postiglo, prednost moraju imati investicije, posebno u infrastrukturu.

Uljukajev je istakao značaj privlačenja stranih investitora i državnih mera podrške izvozu.

On je ocenio da je potrebno „povećati fleksibilnost tržišta rada“, promovisanjem mobilnosti radnika i olakšavanjem otpuštanja.

Uljukajev se izjasnio i za povećanje starosne granice za penzionisanje, fiksirane od 1930. godine na 55 godina života za žene i 60 za muškarce: „Neophodno je uravnotežiti penzioni sistem produžavanjem radnog veka budućih penzionera i smanjiti nedostatak radne snage na tržištu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar