U trendu

Ministarstvo privrede potpisalo ugovor o podsticajima sa kompanijom Lir

Ministarstvo privrede i kompanija Lir (Lear Corporation) potpisali su danas ugovor o dodeli podsticajnih sredstava toj kompaniji za izgradnju postrojenja za proizvodnju kablovskih snopova u Novom Sadu, gde će biti otvoreno najmanje 2.000 novih radnih mesta u periodu od tri godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, ulaganje u osnovna sredstva te kompanije iznosiće najmanje 14,3 miliona evra.

Lir korporejšn u Srbiji će biti deo grupacije koja obavlja delatnosti u polju elektro-distributivnih sistema za vodeće svetske brendove putničkih vozila.

U poslednje tri godine ta grupacija ima promet od 17 milijardi dolara, a trenutno zapošljava više od 130.000 ljudi.

Vlada Srbije je usvojila zaključak o dodeli podsticajnih sredstava za sedam novih investicija, medju kojima je i Lir korporejšn, koje će omogućiti otvaranje najmanje 6.042 radnih mesta i ovlastila ministra privrede Željka Sertića da potpiše ugovore o podsticajima.

Navodi se da će Vlada Srbije ovih sedam investicija i zapošljavanje najmanje 6.042 radnika, u naredne tri godine podržati sa 26,5 miliona evra podsticaja.

Investitori su se obavezali da na ime bruto zarada u naredne tri godine isplate više od 532,1 milion evra.

Investicioni projekti podrazumevaju izgradnju novih postrojenja i pogona ili ulaganje braunfild lokacije u Novom Sadu, Vranju, Arandjelovcu, Prokuplje, Beogradu, Indjiji i Nišu.

Kompanije koje su dobile podsticaje su i Weibo-Group, Banja Komerc Bekament, Leoni WCS, SR Tehnis Services, IGB automotive comp i Aster tekstil.

One posluju u oblasti proizvodnje električne opreme, elektrodistributivnih sistema, materijala za gradjevinarstvo, tekstila, grejača za motorna vozila, opreme za remont i održavanje vazduhoplova.

Podsticaji su dodeljeni u skladu sa pravilima o dodeli državne pomoći. Sva isplaćena sredstava će biti obezbedjena bankarskom garancijom koja će važiti tri, odnosno pet godina od ostvarivanja pune zaposlenosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar