U trendu

„Mitros“ od ponedeljka počinje proizvodnju za izvoz u Rusiju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da kompanija „Mitros“ iz Sremske Mitrovice od ponedeljka počinje proizvodnju svinjskog mesa, namenjenu izvozu u Rusiju, a od polovine oktobra kreće sa proizvodnjom, koja će biti izvezena u Evropsku uniju.

Izvoz će početi čim se za to dobiju odgovarajuće dozvole, rekao je Nedimović.

On je, obilazeći kompaniju „Mitros“, u kojoj je danas „Dan otvorenih vrata“, odnosno otvorena je za posete, istakao da je to primer kako treba da izgleda prerađivačka industrija u Srbiji.

„Ovo je ono o čemu pričamo, prerađivačka industrija kao mesto gde se stvara dodatna vrednost. Interes ovog ministarstva je da se pravi dodatna vrednost, kao i novi kapaciteti na tržištu, ne smo u ovoj industriji nego i u voćarstvu i tako dalje“, poručio je ministar.

On je rekao da se u „Mitrosu“ dnevno preradi 800 komada svinja, a maksimalni kapacitet kojim se teži je 5.000 komada.

Kako je rečeno, do kraja septembra planirano je da u „Mitrosu“ bude zaposleno 200 radnika.

Nedimović je rekao da je ova fabrika primer za druge, i istovremeno istakao da su kapaciteti koji prave dodatnu vrednost važni za razvoj svinjarstva u Srbiji.

Ministar je rekao da je „Mitros“ delovao kao bajka, ali je postao realnost.

„“Mitros“ je bio bajka u koju smo mi verovali, a u koju drugi nisu verovali. Kad imate priliku da živite ovu bajku znači da ste uspeli“, rekao je Nedimović.

On je naveo da će biti podizani kapaciteti u „Mitrosu“ do maksimalnih 5.000 komada svinja, što će povećati tražnju za svinjama u selima.

„To sad deluje kao naučna fantastika, ali i za nekoliko meseci ili za godinu dana moraćemo da imamo nove kapacitete za preradu i za tovljenje svinja“, uveren je Nedimović.

On je rekao da je ministarstvo izdvojilo oko milijardu dinara subvencija za svinje, odnosno po 1.000 dinara za svinju, i dodao da nam treba mnogo više.

Plan je, naveo je, da se ne izvozi samo meso, nego i finalni proizvodi, koji imaju najveću dodatnu vrednost, što je težak posao, koji zahteva i modernizaciju farmi.

„Moramo da imamo i količinu, jer ako imate manju količinu automatski cena raste. U 2017. plan je podizanje novih kapaciteta, pogotovu kada je reč o svinjarastvu, ali i za voćarstvo i povrtarstvo. Mi smo izvozili 300-400 tona godišnje “bejbi bifa“, a imamo kapacitete 20 puta veće. I sledeći ovaj primer klanice, trebalo bi da to radimo i sa drugim kapacitetima i da pokušamo da povećamo izvoz“, rekao je Nedimović.

Ministar je najavio i formiranje sektora koji će se baviti planiranjem prerađivačke industrije, to će biti urađeno i sarađivaće sa Razvojnom agencijom Srbije, kojoj je posao da privlači investitore, radićemo i analizu tržišta, a sarađivaće se i sa ministarstvima trgovine i privrede.

Generalni direktor „Mitrosa“ Ramo Adrović je rekao da je danas Dan otvorenih vrata i fabrika je otvorena za građane.

„Otvorili smo fabriku da im pokažemo kako izgleda proizvodnja nakon tri meseca, i naše prve proizvode kojih ima ukupno 52“, rekao je Adrović.

On je ministru i grupi novinara tokom obilaska pokazao i nove proizvodne linije, istakavši da je linija gotova kroz koju će prolaziti proizvodi namenjeni ruskom tržištu.

Adrović je najavio da u u septembru stiže i druga proizvodna linija, au 2018. treća, te da su te mašine vredne između 2,5 i 2,7 miliona evra.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Petković rekao je da je „Mitros“ značajna investicija za taj grad, te da su se gradske vlasti trudile da im pomognu.

„Pored ljudi koji su već zaposleni, očekujemo da će biti zaposleno još radnika u kooperantskim firmama. Olakšaće život u Sremskoj Mitrovici, a mi ćemo i dalje pomagati investitorima. Pokazalo se kao dobra priča“, rekao je sremskomitrovački gradonačelnik.

Nedimović je potom posetio i domaćinstvo „Čikić“, koje se skoro deceniju bavi seoskim turizmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.