U trendu

MMF: Bregzit će prouzrokovati pad BDP-a evrozone u 2017.

Neizvesnost nastala zbog odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije će prouzrokovati usporavanje privrednog rasta evrozone na 1,4 odsto u 2017. godini sa 1,6 odsto u ovoj godini, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U godišnjem izveštaju o 19-članom bloku, MMF navodi da bi dalje usporavanje rasta globalne ekonomije moglo da ugrozi oporavak evrozone zasnovan na domaćoj tražnji, i da prouzrokuje dodatno prelivanje posledica Bregzita, rastući priliv izbeglica, povećanu bezbednosnu zabrinutost i slabost bankarskog sektora, prenosi Rojters.

Zamenik direktora evropskog odeljenja MMF-a, Mahmud Pradan, kaže da će privredni rast evrozone dodatno usporiti, ukoliko se otegnu pregovori između EU i Britanije, i nastave da stvaraju rizike na finansijskim tržištima.

Pradan je naveo da se procena rasta BDP-a evrozone od 1,4 odsto za 2017. godinu bazira na relativno brzom pokretanju pregovora o sporazumu koji bi Britaniji doneo puno očuvanje bescarinskog pristupa jedinstvenom evropskom tržištu.

„Čak i ovaj, najbolji scenario, prouzrokovaće pad investicija i ugroziće poverenje potrošača i tržišta“, izjavio je Pradan.

Srednjoročne perspektive za evrozonu su, kako se navodi u izveštaju, osrednje zbog problema sa kojima je suočena, kao što su visoka stopa nezaposlenosti, povišen javni i lični dug i ukorenjena strukturna slabost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar