U trendu

MMF: EU se konačno oporavlja od krize

Ekonomije Evropske unije se konačno oporavljaju od duboke krize, ali da bi videli nastavak tog trenda, potrebno je da se nastavi relaksirana politika Evropske centralne banke (ECB), izjavio je viši stalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Bas Bakker.

Bakker je rekao da politika ECB, u kolokvijalnom govoru poznata kao „kvantitativno olakšavanje“, daje rezultat, iako, priznaje, ima i sporednih efekata.

Naime, takva politika je izazov za osiguravajuće kuće ili dobrovoljne penzijske fondove, objasnio je, jer oni ulažu novac da bi isplatili penzije ili premije, pa im niske kamate ne odgovaraju.

„Što su niže kamate, oni imaju manjak i to im je problem“, naveo je Bakker dodajući da je politika ECB ipak za ukupnu ekonomiju pozitivna.

Objašnjavajući zašto je potrebno da ECB nastavi da „ubrizgava likvidnost“, on je naveo da je nezaposlenost u EU i dalje nešto iznad 10 odsto, dok je inflacija veoma niska.

„Da bi se inflacija vratila na ciljani nivo ECB, na dva odsto, i kako bi se osiguralo da se nastavi ekonomski oporavak, dobro je imati niske kamate, labaviju monetarnu politiku. To pomaže da se podstakne privredni rast“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, uzrok za pad stope inflacije mogu da budu dobri ili loši razlozi, ili, kao što je sada slučaj u EU – njihova kombinacija.

„Možete imati nisku inflaciju jer je nezaposlenost visoka, ili zato što je ekonomija usporila, a to su oni lošiji razlozi. S druge strane, nisku inflaciju može da uzrokuje i pad cene nafte, što je bolji razlog jer znači da potrošači manje plaćaju gorivo, pa mogu više da troše na druge stvari“, objasnio je Bakker.

Međutim, dodao je, kad je inflacija veoma niska, postoji rizik da postane i negativna, a onda postoji zabrinutost da bi ljudi mogli da počnu da očekuju da će cene da padaju, a to neminovno dovodi do rasta realnih kamatnih stopa.

„Kako bi bili sigurni da inflatorna očekivanja neće postati preniska, moramo vratiti inflaciju u ciljani okvir i to je bolje uraditi pre nego kasnije“, poručuje Bakker.

On je konstatovao da inflacija u EU tone delom iz dobrih razloga, i ukazao da je stopa nezaposlenosti u Evropi i dalje visoka.

„Srećom, sada se evrozona oporavlja, ali bi voleli da vidimo da se takav trend nastavi. Ima još prostora da se smanji nezaposlenost. Sada još nije vreme za povećanje kamata“, zaključio je viši stalni predstavnik MMF-a za Centralnu i Istočnu Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar