U trendu

MMF: Potrebno trajno poboljšanje fiskalne situacije

Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju i srpske vlasti i dalje postiÅŸu napredak u fiskalnoj konsolidaciji, ali joÅ¡ postoje izazovi koje treba prevazići radi trajnog poboljÅ¡anja fiskalne situacije i kako bi Srbija beleÅŸila viÅ¡i rast na srednji rok, ocenila je misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Misija MMF-a, koja je boravila u Beogradu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranşmana iz predostroşnosti Srbije i MMF-a, ocenila je da ekonomski rast Srbije jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

„Sada očekujemo da će u 2016. realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 2,5 odsto, a inflacija 1,3 odsto“, navodi se u saopÅ¡tenju Fonda.

Kako se ocenjuje, dobri fiskalni rezultati iz 2015. se nastavljaju i svi ciljevi u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina i značajno prebačena.

MMF navodi da bi, ako se do kraja godine nastave bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje rashoda, deficit opšteg nivoa drşave trebalo da padne na oko 2,5 odsto BDP-a u poredjenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto.  

Kada je reč o izazovima, potrebni su dalji napori da bi visok javni dug Srbije počeo da beleşi stabilan i odrşiv pad uz stvaranje prostora za neophodne javne investicije i obezbedjenje rezervi za potencijalne rizike.

„Potrebna je odlučnija reforma drÅŸavnih preduzeća, uključujući velika javna i rudarska preduzeća“, navodi se u saopÅ¡tenju Fonda i ukazuje da je dugi niz godina propust da se neefikasna i neodrÅŸiva drÅŸavna preduzeća restrukturiraju predstavljao veliku prepreku za rast.

Fond ističe da je jedini odrÅŸiv način da se zaÅ¡tite radna mesta u drÅŸavnim preduzećima, a da se ponovo ne poseÅŸe za sredstvima poreskih obveznika za njihov spas, restrukturisanje preduzeća kako bi im se obebedila odrÅŸivost na komercijalnim osnovama.

MMF je saopštio da je misija postigla sporazum sa vlastima Srbije o politikama potrebnim da se okončaju četvrta i peta revizija aranşmana.

Razmatranje sporazuma od strane Izvršnog odbora MMF-a okvirno je zakazano za kraj avgusta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.