U trendu

MMF protiv povećanja penzija

Iako Međunarodni monetarni fond (MMF) izriče samo pohvale za dosadašnji učinak fiskalne konsolidacije i ocenjuje da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja, tokom aktuelne šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti nije voljan da odobri povećanje plata i penzija.

Kako saznajemo iz više izvora oni su izričito protiv bilo kakvog povećanja penzija, a voljni su da dozvole samo jednokratnu isplatu, pred Novu godinu, korisnicima primanja do 23.000 dinara. Iznos potencijalne jednokratne pomoći još nije utvrđen, a u javnosti je bilo reči o iznosima od 5.000 do 7.000 dinara. Prema „kalendaru” ovog nadzornika naših javnih finansija povećanje penzija, i to minimalno, moglo bi da usledi tek krajem 2017. godine.

Što se tiče plata u javnom sektoru MMF je saglasan da se minimalno povećaju plate u prosveti i eventualno zdravstvu za oko dva odsto, dok smatraju da činovnici, vojska i policija imaju solidne zarade i da su u nekim slučajevima i preplaćeni. Za njih je važno da pomenuto povećanje bude održivo i da u narednim godinama može da se isplaćuje uvećan iznos.

(Jovana Rabrenović – Jasna Petrović, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar