U trendu

MMF zbog Bregzita smanjio prognozu svetskog privrednog rasta

Medjunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu svetskog privrednog rasta zbog „znatne neizvesnosti“ posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije koji bi trebalo da utiče na „jasno i brzo“ usporavanje rasta britanske ekonomije.

„Rezultat glasanja u Velikoj Britaniji uticao je na nastanak velikog rizika od pogoršanja svetske privrede“, piše u novom julskom izveštaju MMF-a

Predvidja se da će svetska privreda porasti za 3,1 odsto 2016. i za 3,4 odsto 2017, što je za 0,1 procentni poen manje od predvidjenog u aprilu, i pokazuje „uznemirujuću stagnaciju“ u odnosu na 2015. godinu.

„Glasanje u Velikoj Britaniji za izlazak iz Evropske unije unosi znatnu neizvesnost već krhkom svetskom oporavku“, navodi MMF i dodaje da je još teško proceniti tačan uticaj tog glasanja.

Prva koja će biti pogodjena zbog neizvesnosti je Velika Britanija. MMF je tako smanjio predvidjanje britanskog privrednog rasta za 2016. godinu za 0,2 procentna poena, na 1,7 odsto, a za 2017. smanjio je za 0,9 procentnih poena, na 1,3 odsto. Medjutim, Fond ipak ne predvidja recesiju za Veliku Britaniju.

Situacija bi mogla da se dalje pogorša, ako London i njegovi evropski partneri ne uspeju da dodju do sporazuma i ne izbegnu znatno povećanje fiskalnih i carinskih tarifa, navodi se u izveštaju.
 
U takvom crnom scenariju koji MMF ocenjuje kao „manje verovatan“, veliki deo usluga londonskog finansijskog centra Sitija bio bi premešten drugde u Evropu i pad potrošnje i investicija veći od predvidjenog doveo bi do recesije u Britaniji.

U slučaju da se ipak ostvari taj crni scenario, svetski rast bi mogao da uspori na 2,8 odsto ove godine, a evrozona bi bila izložena opštim tenzijama iz bankarskog sektora, navodi se u izveštaju.

Fond je takodje ukazao na ekonomske slabosti koje i dalje postoje na medjunarodnom planu. Zemlje u brzom razvoju, posebno Africi i dalje osećaju negativan uticaj pada cena sirovina, a neke banke u evrozoni,  u Italiji i u Portugaliji, i dalje pokazuju znake slabosti, navodi MMF.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.