U trendu

Moguće poskupljenje goriva do kraja godine

Energetska zajednica upozorila je Srbiju u svom godišnjem izveštaju za 2015–2016. godinu na nedostatke u poštovanju direktive o sumporu u gorivu. Iako bi vozači trebalo prvi da ustuknu pred ovom informacijom i pitaju šta sipaju u svoje rezervoare, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da nije reč o benzinu ili dizelu, nego o mazutu.

– Mazut koji se koristi za grejanje i dalje ima oko tri odsto sumpora u sebi. Srbiji se i do sada to tolerisalo, jer su postrojenja za grejanje u toplanama stara i mogu bez problema da ga koriste, objasnio je on.

Što se tiče, goriva na pumpama, vozači sami mogu uvek da pozovu inspektore i na licu mesta provere kvalitet goriva, ukoliko primete nešto sumnjivo. Sve dosadašnje kontrole kvaliteta goriva potvrđuju da ono koje se toči na pumpama u potpunosti ispunjava evropske standarde i da tu nema problema – kaže Mićović.

To uostalom potvrđuju i najnoviji podaci poreznika koji su od uvođenja kontrola početkom godine do 20. septembra 2016. od ukupno 200 kontrolisanih benzinskih pumpi, privremeno zatvorili 87 u cilju suzbijanja sive ekonomije i nelegalnog prometa nafte i naftnih derivata. Pumpe nisu pri tom zatvarane zbog nekvalitetnog goriva, već zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, zaliha goriva i drugih prodajnih artikala, radnopravnog statusa zatečenih radnika kao i ispravnost fiskalnih kasa.

Kako se ne bi pravila nelojalna konkurencija benzinskim pumpama, Udruženje naftnih kompanija uputilo je dopis Ministarstvu energetike s molbom da se iz prodaje potpuno povuče „gasno ulje 01”, koje zamenjuje dizel.

– Reč je o pogonskom gorivu koje koriste traktori ili autobusi i kamioni. Pošto se ovaj dizel za šest do osam dinara jeftinije može nabaviti preko Drine, gasno ulje ostaje na pumpama. U Evropi je taj problem rešen tako što su cene goriva za poljoprivredu na pumpama niže zbog manjih državnih zahvatanja, što bi trebalo uraditi i kod nas, kako bi se sprečilo prelivanje para iz srpskog budžeta u budžete u regionu – Makedoniju, BiH, Crnu Goru, gde se dizel toči jeftinije, kaže Mićović.

Upitan kakva je situacija s cenama goriva u poslednjih mesec dana, on objašnjava da su one manje-više stabilne pa i ako je došlo do promena da su cene više za 20 do 30 para u zavisnosti od vrste derivata.

– Do poskupljenja bi, međutim, moglo doći do kraja godine, budući da su se zemlje članice OPEK-a dogovorile da smanje proizvodnju nafte. Sa svakim smanjenjem, a većom tražnjom robe, cene crnog zlata rastu, pa je to realno očekivati i u Srbiji. S tim, što drastičnog poskupljenja neće biti, kaže on.

Kao primer velikih promena cena navodi da je dizel od juna prošle do marta ove godine pojeftinio za 24 dinara, a da je od marta do danas poskupeo za 13 dinara. Takvih skokova neće sigurno biti, ali će gorivo poskupeti, zaključuje Mićović.

(Jasna Petrović-Stojanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)