U trendu

Mreža za poslovnu podršku nezadovoljna uvodjenjem obaveznog članstva u PKS

Mreža za poslovnu podršku danas je saopštila da je nezadovoljna što se reforma Privredne komore Srbije (PKS) svela na ponovno obavezno članstvo u PKS i plaćanje članarine.

„Privreda Srbije je 2014. godinu završila sa 1,1 milijardu evra gubitka, a u proseku svaka firma je zadužena u vrednosti od 187 odsto svog osnivačkog (početnog) kapitala. U takvim uslovima, privredi koja se guši u dugovima nameće se još jedan novi namet u vidu plaćanja obavezne članarine za članstvo u PKS“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da nije sprovedeno istraživanje koje bi pokazalo da li privrednici žele da plaćaju Komori taj namet, da li su zadovoljni njenim radom i da li im je Komora bila od pomoći u razvoju i održanju njihovog biznisa do sada.

„Plaćanje članarine PKS-u biće samo još jedno u nizu parafiskalnih opterećenja privrede kojih i sada ima preko 550, a njegovim uvodjenjem se ni na koji način ne garantuje da će PKS biti funkcionalnija i efikasnija organizacija nego do sada“, ocenila je Mreža za poslovnu podršku.

To udruženje je ukazalo da su privrednici nezadovoljni i što je sada na čelu PKS Marko Čadež, koji nikada nije bio privrednik, što se preti sudskim tužbama firmama za neplaćenu članarinu u PKS i što se u PKS kao savetnici zapošljavaju „politički kadrovi“ koji nemaju nikakve veze s privredom.

„Privrednici u Srbiji pozdravljaju želju Vlade Srbije da se PKS reformiše, ali to podrazumeva da se PKS prvo kadrovski i tehnički osposobi da pruži kvalitetne usluge privrednicima koji će onda biti spremni da za izvršene usluge odgovarajuće i plate“, ističe se u saopštenju Mreže za poslovnu podršku.

Predlogom zakona o privrednim komorama, o kojem je obavljena rasprava u Skupštini Srbije, predvidjeno je da od 2017. godine bude obavezno članstvo preduzeća u PKS-u. 

Obavezno članstvo u PKS je ukinuto izmenama Zakona o privrednim komorama koje su u primeni od 2013. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.