U trendu

Mubadala želi nastavak saradnje sa srpskom avio-industrijom

Kompanija Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) želi i dalje da pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji, a ključ za buduću saradnju su visokokvalifikovana radna snaga, niska troškovna baza, proaktivnost i trud srpskih kompanija, izjavio je Homeid Al Šameri (Homaid Al Shemmari), izvršni direktor Mubadalinog odeljenja za vazduhoplovstvo.

„Početak su dobri strateški odnosi UAE i Srbije. Etihad je suvlasnik Er Srbije i ubedjeni smo da Srbija može postati regionalno čvorište za pojedine discipline u vazduhoplovnoj industriji. Vi imate izuzetno dobro obrazovane mlade ljude koji odlično govore engleski jezik, a troškovna baza vaše zemlje je niska. Ovo poslednje je izuzetno bitno sa strane operacija“, rekao je Al Šameri za vazduhoplovni portal Tango Six (tangosix.rs)

On se pohvalno izrazio o odluci da administracija švajcarske kompanije SR Tehniks (SR Technics), čiji je Mubadala vlasnik, bude premeštena u Beograd, rekavši da u tome ima „novih benefita i dodatne vrednosti“.

„SRT želi da nastavi da gradi na ovoj prilici. Kad smo kod SRT priče u Beogradu, veoma smo zadovoljni i ona je nadvisila naša početna očekivanja“, rekao je Al Šemari.

On je dodao da je kompanija za održavanje aviona „Jat tehnika“ sa stanovišta Mubadale „veoma važna, jer poznaje lokalni biznis i ima veliku tradiciju“, a uz to „geografske lokacije su isto jako bitne u ovom biznisu“.

„Mi smo otvorili kapacitete za popravku komponenata za uskotrupne avione u Maleziji i želimo da vidimo postoji li mogućnost partnerstva da neke od naših sposobnosti dovedemo u Jat Tehniku i tako smanjimo bazu troškova u Evropi. Mogućnost da smo sa biznisom zaista i locirani u Evropi nam je dodatna vrednost. Na primer, neki naši konkurenti imaji operacije u Aziji što je veoma daleko i neekonomično za neke od njih“, rekao je predstavnik Mubadale, koja je osnivač i najveći sponzor Svetskog vazduhoplovnog samita koji se danas završava u Abu Dabiju.

Govoreći o planovima za širenje Mubadalinog biznisa u sferi održavanja aviona u Evropi, Al Šameri je pomenuo i pančevačku „Utvu“ i njenu saradnju sa italijanskom kompanijom „Pjadjo“ (Piaggio), čiji je Mubadala vlasnik.

„Pjadjo je uvideo da se u Srbiji neke stvari mogu proizvesti efikasnije i to je bila osnovna premisa. Pokušavamo da ubedimo Pjadjo da uradi još ovakvih stvari i onda dolazimo do sledećeg: ako vi u Srbiji imate plan da oživite ovaj segment svoje industrije, da u nju ulažete, mi možemo pomoći, kao što smo već ovim primerom i uradili i onda vi možete reći: OK, imamo barem jedan dugoročni ugovor i možemo graditi na tome. Mi želimo da vam u tome pomognemo“, rekao je Šemari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.