U trendu

Na poljima PKB požnjeveno 23.000 tona pšenice

Na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ove godine sa 3.320 hektara požnjeveno je 23.000 tona pšenice, od čega je 2.500 tona semenske pšenice, objavio je kompanijski list Poljoindustrija.

Kako se navodi, prosečan prinos pšenice po hektaru na poljima PKB korporacije bio je 6,95 tona, odnosno na ritskim imanjima prinos je bio kao i prošle godine 7,3 tona po hektaru, dok je na parcelama u Surčinu zbog prolećnih zabarenja prinos bio oko dve tone po hektaru.

Dodaje se da je ovogodišnji najbolji prinos pšenice po hektaru ostvaren na imanju „Lepušnica“ ( 8,6 tona), na imanju „Dunavac“ (7,98 tona) i na imanju u „Kovilovu“ (7,5 tona), dok su najviše stradala polja pšenice i ječma u Progaru.

Glavni inženjer za tehnologiju biljne proizvodnje u PKB-u Miloje Kurčubić kazao je da je prinos ječma koji je bio zasejan na 1.281 hektara bio 5,3 tona po hektaru, a uljane repice, zasejane na 836 hektara, tri tone po hektaru.

On je naglasio i da je raž koja se koristi kao stočna hrana za spremanje koncentrata, i ove godine, drugu godinu zaredom, imala dobar rod i prinos.

„Rod uljane repice bio bi i veći da grad nije uništio parcelu na Jabučkom ritu, neposredno pred samu žetvu“, naveo je Kurčubić i naglasio da je kvalitet zrna svih žitarica dobar.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji prinosi slame su rekordni, odnosno prinos ječmene slame je 2,6 tona po hektaru, a pšenične oko četiri tona po hektaru, i ti prinosi zadovoljavaju potrebe stočarstva PKB korporacije, a biće je i za prodaju.

Kurčubić je naglasio i da su ostali usevi na poljima PKB korporacije u dobrom stanju i da obećavaju bogat rod.

Rukovodilac u fabrici za doradu semena „Agroseme“ koja posluje u sastavu PKB Dragoljub Jovanović kazao je da je ta fabrika doradu počela sa doradom ječma i da sada doradjuje semensku pšenicu, a uskoro počinje prijem na sušenje i doradu semenski kukuruz.

Ovogodišnji rod pšenice u Srbiji sa požnjevenih 595.000 hektara procenjuje se na 2,8 miliona tona, i u odnosu na prošlu godinu rod hlebnog žita veći je za oko 400.000 tona, a za 15 odsto je veći od desetogodišnjeg proseka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.