U trendu

Naftni košmar dominira Davosom

Košmar s padom cena nafte dominira Svetskim ekonomskim forumom koji je danas počeo u švajcarskom mestu Davos, ocenjuje Blumberg (Bloomberg).

Direktori naftnih kompanija, političari i bankari prvog dana Svetskog ekonomskog foruma kažu da ove godine možda neće doći do opravka cena nafte pošto veliki proizvodjači nastavljaju da pumpaju naftu, dok se smanjuje apetiti Kine za energentima. S druge strane, povratak iranske nafte na svetska tržista bi dodatno mogao da obori cenu.

„Ovo je treća godina za redom da imamo više ponude nego potražnje“, rekao je direktor Medjunarodne agencije za energiju Fatih Birol za Blumberg.

Birol je dodao da će s obzirom na ponudu i potražnju u 2016. godini cene i dalje biti pod pritskom. „Ne vidim razlog zašto bismo imali iznenadno povećanje cene 2016“, dodao je on.

Toni Hejvard, direktor jednog od najvećih trgovaca na svetu Glenkor (Glencore Plc), rekao je da se situacija neće poboljšati dok ne bude „šoka s ponudom“ i dodao da jednostavno ima „previše nafte“.

„Podizanje sankcija Iranu će prema mom gledištu povećati ponudu, tako da ne vidim dno ceni nafte i skoro oživljavanje“, rekao je direktor UBS-a Aksel Veber koji je dodao i da niže cene daju podstrek rivalima Irana, poput Saudijske Arabije, da još više proizvode naftu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.