U trendu

Najavljenim zakonom Srbija ide u suprotnom smeru

Glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora, ekonomista Milojko Arsić ocenio je danas da se zakonom o ulaganjima, koji je u pripremi, odstupa od rešenja koja postoje u izgrađenim tržišnim ekonomijama i da Srbija, „bar privremeno“, nastavlja da ide u suprotnom smeru.

„Javnosti još nisu dostupna konkretna rešenja sadržana u Nacrtu zakona o ulaganjima, ali mislim da ne bi bilo dobro da se taj zakon iskoristi kako bi se u Srbiji trajno zadržale izdašne subvencije koje dobijaju investitori. Mi smo nekoliko godina do sada odstupali, a čini se da se ovim zakonom produžava taj period u kome će Srbija imati subvencije“, rekao je Arsić novinarima na predstavljanju novog broja časopisa Kvartalni monitor na Ekonomskom fakultetu.

Kako je istakao, Srbija je u prethodnim godinama odobravala relativno izdašne subvencije, ali su rezultati bili relativno skromni. „Investicije koje je Srbija privlačila nisu bile veće nego u zemljama koje su davale mnogo skromnije subvencije“, napomenuo je glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora, ekonomskog časopisa koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke.

Prema rečima Arsića,  glavni napredak Srbije trebalo bi da bude u unapređenju privredog ambijenta i reformi privrednog sistema, a kada su u pitanju subvencije, kako je ocenio, trebalo bi ih smanivati i ograničavati sa ciljem da se u nekoliko godina svedu na one oblike koji postoje u razvijenim zemljama, a to su subvencije za pojoprivredu, za nauku i tehnološki razvoj i slično.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar