U trendu

Najmanji rast u zoni evra za 20 meseci

Ekonomski rast 19 članica zone evra pao je u septembru na najniži nivo za 20 meseci zbog usporavanja nemačke privrede, objavila je danas kompanija IHS Markit koja se bavi finansijskim informacijama.

Markitov indeks nabavki za potrebe privrede, koji je pokazatelj ekonomskih aktivnosti, pao je u septembru u zoni evra na 52,6 poena sa 52,9 poena u avgustu.

Kada je taj indeks iznad 50, ukazuje na ekspanziju.

Iako Markit nije naveo razloge usporavanja, poput nelagodnosti oko odluke Britanije da izadje iz EU, pogled u podatke otkriva da je sektor usluga imao posebno razočaravajuć mesec dok je preradjivačka industrija porasla najviše od decembra.

Razlike su uočljive i izmedju dve najjače ekonomije  –  u Nemačkoj je poslovna aktivnost oslabila do minimuma za 16 meseci zbog usporavanja u sektoru usluga, a u Francuskoj je proizvodnja porasla najviše od juna 2015.

Francuska je, kako se navodi, prvi put za više od četiri godine nadmašila Nemačku. Izvan te dve zemlje, stopa ekspanzije spustila se na najniži nivo za 21 mesec.

Autori izveštaja kažu da podaci ukazuju na „spor“ rast zone evra od oko 0,3 odsto na kvartalnom nivou.

Istraživanje će verovatno pojačati očekivanja da Evropska centralna banka (ECB) narednih meseci nastavi sa stimulativnim merama u sklopu nastojanja da podstakne ekonomski rast i vrati inflaciju ka ciljanih neznatno ispod dva odsto.

U avgustu je inflacija bila samo 0,2 odsto.

„Očekujemo da (ECB) u decembru, ako ne i pre, najavi produženje programa kupovine obveznica“, rekao je ekonomista Kepital ikonomiksa (Capital Economics) Stiven Braun (Stephen Brown).

Taj program podrazumeva kupovinu obveznica sa ciljem da se spuste kamate na tržištu i zaduživanje učini jevtinijim. Tekući program traje do marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.