U trendu

Najstarije penzionerke u Srbiji imaju po 107 godina

Žene u Srbiji u proseku duže primaju penziju od muškaraca, ali su muške penzije više. Muškarcima u proseku poštar donosi penziju 17, a ženama 19 godina. U slučaju invalidskih penzija, muškarci penziju primaju 18, a žene 22 godine, pokazuju najnoviji statistički podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Najstarije korisnice penzija su dve invalidske penzionerke od po 107 godina, rođene početkom prošlog veka. U stopu ih prati godinu dana mlađa penzionerka koja ima 106 godina, dok visoko četvrto mesto drži jedna starosna penzionerka od 104 godine.

S najdužim stažom primanja penzija su takođe dve penzionerke, iako one po godinama nisu najstarije. I primaju penziju već 70 godina. Svoje penzije one su zaradile tokom NOR-a.

Istovremeno, duže od pola veka čekovi svakog meseca stižu na adrese više od 400 penzionera širom Srbije, što znači da su penziju zaradili sredinom prošlog veka, odnosno od 1949. do 1959. godine.

Statistika fonda pokazuje da duže od tri decenije penzija stiže na oko 38.000 adresa, a duže od četiri decenije na još 7.400 adresa. Najbrojniji su penzioneri bivšeg Fonda PIO zaposlenih, a slede ih vojni penzioneri, dok je samostalaca, odnosno, onih, koji su sami sebi uplaćivali doprinose najmanje.

Iako ima mnogo polemike oko toga kako neko može da prima penziju 70 godina, gubi se iz vida činjenica da uslovi za penzionisanje nisu menjani 35 godina, od 1965. do 2001. Tada je starosni uslov za odlazak u penziju bio 55 godina za žene i 60 za muškarce.

Osim toga, sve do 2000. godine postojale su i penzije po posebnim propisima, upravo one koje su zarađene tokom NOR-a.

Primale su se i administrativne penzije koje su u međuvremenu ukinute. Sve je to razlog što je već sada, a što će i ubuduće biti, sve manje onih koji će penziju moći da primaju pet ili više decenija.

Osim toga, starosni uslovi za penzionisanje se stalno pooštravaju, pa je danas prosečna starost penzionera u Srbiji 68 godina.

Nešto je veći prosek kod poljoprivrednika – 73 godine.

(Jasna Petrović-Stojanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.