U trendu

Najviše žalbi zbog mobilnih telefona

Udruženja potrošača u Beogradu dnevno dobijaju i po 20 najraznovrsnijih prigovora nezadovoljnih kupaca.

Potrošači u Beogradu sve su spremniji da reklamiraju oštećenu robu i da se obrate trgovcu ukoliko misle da su prevareni, a najčešće upiru prst na telefonske pakete. Udruženjima za zaštitu potrošača stiže dosta pritužbi i zbog nepoštovanja garancije pri kupovini tehnike, a visoko mesto zauzima i nepravilno deklarisanje hrane u prodavnicama.

– Sve su češći prigovori zbog nemogućnosti raskidanja ugovora sa mobilnim provajderima, smanjenja obima usluge, nejasnih mesečnih računa, ali i kvaliteta mobilnih telefona koji se kupuju, ili dobijaju uz tarifne pakete. Neadekvatno isticanje cena takođe je praksa prestoničkih trgovaca – kaže Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača Beograda. – Međutim, potrošači su sada obrazovaniji, upućeniji i informisaniji, pa se češće odlučuju za reklamaciju i pritužbu.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da im se, sa pritužbom na nesavesnog trgovca dnevno u proseku obrati oko 20 građana. Način otklanjanja kvara na kupljenoj tehnici je najčešća zamerka kupaca koji su ih upitali za savet.

Može se reći da je postalo pravilo da prodavnice kompjutera, telefona, televizora, ili velikih kućnih aparata popravljaju kvar koji prijave potrošači, iako su u obavezi da ga zamene – objašnjava Nikica Jovanović, pravni savetnik u NOPS-u. – Odeća i obuća se, takođe, u velikoj meri, reklamiraju, a i usluge mobilnih operatera su među češćim prigovorima sugrađana.

Buđav hleb, loši mleko i jaja

U skorije vreme Pokret za zaštitu potrošača je dobio mnogo žalbi na kvalitet hleba u radnjama. Beograđani su, rekli su nam u ovoj organizaciji, često prijavljivali i loš kvalitet pasterizovanog mleka, ali i jaja i mesa, prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.