U trendu

Naučite da uštedite što više (1)

U današnje doba živimo sve stresnije, pogotovu kada na kraju meseca bacimo pogled na sve tanji novčanik. Dovijamo se na razne načine, krediti, lizing, rate su samo mali deo onoga čime baratamo bez znanja i pogleda u budućnost. Međutim, postoje neke sitnice na koje možda ne obraćamo pažnju, a na koje možda možemo da utičemo i koliko-toliko uspemo da ostavimo koji dinar u novčaniku.

Štednja

Za početak, pokušajte neku manju štednju. Od svake plate odvojite barem par hiljada, držite ih u banci i ne dirajte ukoliko stvarno nešto nije hitno.

Kartice

Prvom prilikom obustavite sve kreditne kartice. Jedna kartica sa tekućim i žiro računom vam je sasvim dovoljna. Sa tekućim računom ne možete ići u minus i to je prava stvar ukoliko ne možete da kontrolišete vašu potrošnju.

Kafa, sendvič

Dan nam ne može početi bez kafe i doručka. Ukoliko ste navikli da se hranite u obližnjoj pekati, a u nekom kafiću popijete jutarnju kafu, možda bi tu naviku trebali da obustavite. Ujutru popijte kafu kod kuće, a u sopstvenoj kuhinji možete napraviti doručak i lagani ručak. Jeftinije je, ješćete kuvano umesto testo i razne mesne prerađevine.

Mobilni

Na mobilnom se danas može uštedeti. Uz savremenu tehnologiju, širenje interneta, sve češće se koriste razne aplikacije za dopisivanje. Proverite za šta vam je mobilni potreban, da li više razgovarate, surfujete internetom ili šaljete poruke. Na osnovu toga, kod operatera možete izabrati povoljni paket za vaše potrebe. Takođe vam ne treba ni dve SIM kartice, ukoliko mislite da ćete sa tim više uštedeti. Nedajte se fascinirati raznim brendovima telefona, jer vam isti ne služi za prestiž već za komunikaciju.

Internet i TV

Nema domaćinstva koji ne koristi usluge kablovskih operatera. Od digitalnih programa, raznih paketa, tu su još i razni filmski, sportski, edukativni kanali za koje je potrebno platiti koji dinar više. Razmislite dobro šta je to što najčešće gledate na televiziji, pa na osnovu toga i sebi odredite neki paket sa pristupačnom cenom. Takođe, tu je i internet. Da li vam je potrebna baš tolika brzina interneta? Ako samo proveravate poštu, pročitate vesti na portalima, pogledate neki film ili utakmicu online s vremena na vreme, možete uštedeti i na manjoj brzini protoka, koja se ipak i manje plaća. Sve više je ponuda da se u jednom paketu objedini internet, kablovska televizija i telefon, pa ako vam je ta opcija povoljnija i više vam odgovara, možete se odlučiti i za to, umesto da plaćate sve odvojeno.

Rasprodaja

Sve što vam ne treba, možete prodati. Umesto da vam nepotrebne stvari samo pune ormare, postoje razne internet prodavnice koje vam mogu pomoći da se oslobodite viška stvari. Oglasite sve što vam ne treba sa nekom razumnom cenom i kupac će se već javiti.

Namirnice na akciji

Večito pitanje je da li kupovati namirnice na akciji ili ne. Istina je da se akcije itekako isplate, samo u slučaju da te iste namirnice i pojedete u kratkom roku. Namirnice na akciji su u biti iste one i bez akcije, samo što im ističe rok trajanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.