U trendu

Ne dati zemlju strancima

Liga paora Vojvodine zahtevala je danas od vlasti u Srbiji da izmene Zakon o poljoprivrednom zemljištu i da u njega unesu odredbe koje će sprečiti prodaju zemlje strancima.

„Kao da se vlast trudi da zatre vojvodjanskog paora i raskrčmi zemlju pod našim nogama“, ocenio je u saopštenju predsednik Lige paora Miloš Šibul, koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On je podsetio da će za manje od godinu i po dana, 1. septembra 2017, stupiti na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojoj će državljani zemalja Evropske unije moći da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i domaći državljani, bez ograničenja.

„Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa“, kazao je Šibul.

Podsetio je da je Hrvatska nedavno, iako je članica EU, produžila zabranu prodaje zemlje strancima i upitao zašto Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvodjanske poljoprivrednike i sačuva vojvodjanske oranice.

Naveo je da takvih primera u EU ima još i precizirao da je Slovačka propisala da stranci mogu kupiti zemlju, uz uslov da žive deset godina u toj državi, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ izda neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

„Srbija je šansu za unošenje takvih uslova imala prilikom nedavnih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uprkos apelima, nije učinjeno ništa“, rekao je Šibul.

Ponovo je optužio vlasti da su Zakon o poljoprivrednom zemljištu donele „samo zato“ da bi se u njemu našla odredba po kojoj se 30 odsto zemlje može dati u zakup preduzećima na 30 godina bez ikakvih kriterijuma i da bi se ukinulo pravo paorima da se žale na rezultate licitacije.

„U medjuvremenu, o obradjivanju državne zemlje se pregovara…, a ionako male subvencije su umanjene na trećinu. Sa ovakvim mehanizmom i sramotnim ophodjenjem prema poljoprivredi pobeći će svi u inostranstvo da tamo rade za nekog gazdu“, ocenio je Šibul.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.