U trendu

Ne da(vi)mo Beograd: Srbija se ugovorom odrekla suvereniteta

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ ocenila je danas da je nakon objavljivanja ugovora za projekat „Beograd na vodi“ jasno da se Srbija odriče suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to bez garancije da će investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata realizovati ugovoreno.

Kako je inicijativa koja se protivi realizaciji tog projekta navela u prvoj analizi ugovora, investitoru je dozvoljeno da pravo zakupa zemljišta pretvori u pravo svojine bez naknada, a on je u obavezi da umesto najavljenih 3,5 milijardi evra uloži samo 150 miliona evra i dodatnih 150 miliona evra kredita.

Po dokumentima objavljenim na sajtu Vlade Srbije, ugovorne strane u projektu „Beograd na vodi“ su Vlada Srbije, preduzeće „Beograd na vodi“ iz Beograda i „Belgrejd voterfront kapital investments“ kao stratateški partner i „Al Mabar internešenel investment“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

Strateškom partneru, navodi Inicijativa, omogućeno je da ostvari zaradu čak i u slučaju da ne obezbedi uspešnost projekta, a uspešnost projekta biće ocenjivana tek 20 godina nakon početka realizacije i biće pozitivno ocenjena ako bude 50 odsto realizovano.

Predviđeni rok za realizaciju tog projekta je 30 godina.

Kako je objašnjeno, ako predviđeni rok ne bude poštovan prihod od prodaje viška zemljišta će se deliti među osnivačima preduzeća Beograd na vodi, srazmerno ulaganjima.

Vlada Srbije je juče objavila ugovor o zajedničkom ulaganju sa arapskim investitorom u projekat Beograd na vodi, pošto je pet meseci nakon potpisivanja postao pravosnažan.

Kompanije iz Emirata zastupa Mohamed Alabar.

Po ugovoru, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner Belgrejd voterfront kapital investments ima 68 odsto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno realizovati projekat.

Po tom odnosu će se deliti i dobit preduzeća iz projekta.

Ugovorom je predviđeno da strateški partner obezbedi Srbiji kredit od 40 miliona evra za troškove raščišćavanja i eksproprijacije zemljišta i kredit od 90 miliona evra za finansiranje infrastrukture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.